english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví ČR v Lotyšsku si společně s MZV ČR připomíná Den památky obětí holocaustu

Od roku 2004 je 27. leden v České republice Dnem památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, o rok později byl 27. leden vyhlášen Organizací spojených národů Mezinárodním dnem uctění památky obětí holocaustu. Velvyslanectví ČR v Lotyšsku se připojuje k uctění památky všech, kteří holocaust nepřežili.

Při příležitosti připomínky památky obětí holocaustu sdílíme zhudebněnou báseň „Myška“, kterou napsal (Bedřich) Eli Bachner společně se svými dvěma kamarády Miroslavem Koškem a Hanušem Löwy v dětském oddělení terezínského Ghetta, kde si chlapci společně hráli, studovali, tvořili, snili a představovali svůj život po válce. Pro dva z nich však tento moment „po válce“ nikdy nenastal. Dnes žije Bedřich Eli Bachner v mošavu Moledet, kde ho vyhledal hudební skladatel Effi Shoshani a dal oživnout slovům básně, kterou složil se svými kamarády. „Moje slovo dalo jeho slovo a tak dále… když se mě dnes zeptáte, kdo co z básně napsal… nevzpomenu si… napsali jsme ji společně…“

Tento klip, v němž báseň „Myška“ ožívá po téměř 80 letech a který připravilo MZV ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Tel Avivu, najdete ZDE.

Myška2

Myška2