english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká účast na Saudi AgroFood 2016

35. ročník největší mezinárodní výstavy v Saúdské Arábii zaměřené na zemědělství, péči o vodu a technologie v zemědělské výrobě (především v živočišné výrobě) se konal od 2. do 5. října v Rijádu.

Veletrhu se v rámci projektů ekonomické diplomacie (PROPED), tedy za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a ministerstva zemědělství ČR zúčastnili na národním stánku vyelvyslanectví ČR v Rijádu i čeští vystavovatelé.

Výstavu slavnostně otevřel ministr zemědělství pan Abdurrahman Abdul Mohsen A. Al-Fadley a navštívil vybrané stánky vystavovatelů, mezi jinými i expozici České republiky.

Během čtyř dní si přišlo prohlédnout veletrh 18 365 návštěvníků, kteří měli možnost vidět na ploše 15 tisíc m2 expozice více než 350 vystavovatelů z 31 zemí. Oficiální stánek ČR (mezi 11 národními stánky) patřil z pohledu návštěvnosti k těm velmi exponovaným.

Na českém stánku působili osobně představitelé níže uvedených firem, kteří přicestovali z ČR:
Kukula Transport (mj. zastupoval výrobce přírodní vody Vincentka a další produkty)
Univit
VVS
EquiTrade
Tekro

Prezentací katalogů a vzorků se zúčastnily i další české firmy:
KMV
Marmelády Šafránka
Semix
Boneco
Madeta
Biopreparáty
Amcon

Letošní účast vystavovatelů z České republiky byla co do počtu a obsazené plochy největší v historii a odráží tak důležitost této akce pro české exportující společnosti.

Zaslané vzorky všech firem včetně Tekra a Vincentky významně zlepšily celkový dojem vybaveného stánku a umožnily předání pozvaným zástupcům místních distributorů.

Nabídkou mléčných výrobků společnosti Madeta, oplatek a čokolády Carla, stejně tak jako ochutnávky minerální vody, patřil národní stánek ČR k těm z velmi navštěvovaných.

Součástí programu na stánku ČR byla jak formální, tak neformální setkání. Národní expozici navštívil před zahájením i v průběhu následujících dnů velvyslanec ČR v Rijádu pan Jiří Slavík, který se setkal s jednotlivými vystavovateli.

V období konání výstavy (s otevírací dobou od 15 do 22 hodin) připravil zemědělský diplomat dvě návštěvy u saúdských firem. Jedna se konala u místního distributora veterinárních léčiv, premixů a doplňků. Po prezentacích na centrále bylo umožněno českým představitelům navštívit i provozní objekty. Byla dojednána i návštěva místní farmy cca 100 km od Rijádu, kde byla se zájmem očekávána prezentace produktů společnosti EquiTrade.

Premixy, minerální a vitaminózní doplňky, veterinární léčiva a vitaminy vzbudily z české nabídky u návštěvníků veletrhu velký zájem. Řada dotazů se týkala i možnosti zakoupení vystavených ovocných marmelád od společnosti Marmelády Šafránka a minerálních vod zvláště pak značek Aquila a Mattoni. Obecně je trh s minerálními vodami v KSA saturován především produkty tuzemské provenience, ale spotřebitelé mají možnost výběru i z mnoha importovaných značek. Na příkladu konkurenční vody Gerolsteiner z Německa, která byla úspěšně uvedena na zdejší trh před zhruba rokem a to hned do několika významných supermarketů, je možno spatřovat i reálné naděje pro české produkty, zvláště za předpokladu konkurenční ceny. U přírodní minerální vody Vincentka se předpokládá, že její uvedení na trh bude vyžadovat silnou marketingovou podporu od výrobce. Cukrářské výrobky, čokoláda, potravinové a pekařské přísady a cereální zdravá výživa jsou velmi perspektivní rovněž. I vybrané produkty Boneca by mohly najít své místo na regálech místních marketů. Dokazuje to i úspěch holandské firmy Remia, která je na pultech k mání také ne o mnoho déle než rok.

U mléčných výrobků, zvláště bílých sýrů typu Akawi a sýrů balkánského typu je na místním trhu šance. Příjemným překvapením bylo i ocenění Nivy, sýru s modrou plísní, který až dosud na místním trhu z hlediska spotřeby významný není. Polotvrdé přírodní sýry Madeland i Primátor měly také pozitivní odezvu v průběhu všech dní ochutnávek. Šance jsou i u spotřebitelských balení sušeného mléka (v gramáži od 400 g do 2500 g), ale nutno vzít v potaz dlouhodobé obchodní vztahy zvláště novozélandskou Fonterrou.

Během výstavy se konal seminář k ekologickému zemědělství, který zorganizovalo místní Ministersvo vodních zdrojů, životního prostředí a zemědělství (Ministry of Water, Environment& Agriculture) ve spolupráci se německou společností pro mezinárodní spolupráci GIZ (Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit, která má kancelář v Rijádu a do Saúdské Arábie vysílá experty). Akci jsme využili k možnosti představení produktu Polyversum české firmy Biopreparáty.

K dobrému výsledku na výstavě zcela určitě přispěla i podpora velvyslance ČR pana Jiřího Slavíka, který pozval hosty k posezení a diskuzi na české velvyslanectví.

S účastí na akci vyjádřili spokojenost na závěr výstavy všichni přímí účastníci. Úsilí dotáhnout jednání ke konkrétním obchodním případům bude pokračovat následnou podporou od zemědělského diplomata, působícího při velvyslanectví v Rijádu, a to zejména ve spojitosti s řešením nezbytných administrativních překážek, jako jsou povinné registrace produktů a certifikace na Saudi Food and Drugs Authority (SFDA).

Dá se říci, že z veletrhu odjížděli přímí účastníci s předjednanými obchodními podmínkami a přesvědčením, že časem přibydou i další obchodní příležitosti z řady nadějných schůzek, které v Rijádu absolvovali.

Ing. Eduard Řeháček, CSc., zemědělský rada

agf2016

Ministr zemědělství (MoA) pan Abdurrahman Abdul Mohsen A. Al-Fadley v doprovodu velvyslance ČR Jiřího Slavíka na českém stánku.

agf2016

 

agf2016

 

agf2016