english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Rijádu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oslava 100. výročí založení Československa na velvyslanectví ČR v Rijádu

(Archivní článek, platnost skončena 31.10.2021.)

Dne 28. října 2018 uspořádalo Velvyslanectví ČR v Rijádu ve spolupráci s Velvyslanectvím SR v Káhiře oficiální recepci k oslavám 100. výročí založení Československa. Slavnostní večer zpříjemnilo vystoupení folklórního tria Pozdní sběr. Hosté měli možnost ochutnat speciality národní kuchyně připravené českými kuchaři. 

Státní recepce České republiky a Slovenské republiky ke 100. výročí založení společného státu Československá republika se zúčastnily osobnosti z vládních, diplomatických a obchodních kruhů. Hlavním hostem slavnostního večera byl generální sekretář kanceláře guvernéra Rijádu jeho královské výsosti prince Fajsala bin Bandara. Přítomen byl také zástupce náměstka ministra zahraničí Abdalazíz Al Matar.
 

Před vlajkami (hlavní host: generální sekretář kanceláře guvernéra Rijádu jeho královské výsosti prince Fajsala bin Bandara)

Před vlajkami (hlavní host: generální sekretář kanceláře guvernéra Rijádu jeho královské výsosti prince Fajsala bin Bandara)

Velvyslanec České republiky Jiří Slavík spolu s konzulkou velvyslanectví Slovenské republiky Ivanou Majerovou přednesli projevy, které odrážely jejich osobní vztah ke společnému státu a k dosavadním úspěchům obou dnes už samostatných zemí, které se znovu sešly v Evropské unii. Velvyslanec Slavík také ocenil dosaženou úroveň vztahů se Saúdskou Arábií.  
 

Velvyslanec J. Slavík s konzulkou SR I. Majerovou a generálním sekretářem JKV Fajsala bin Bandara, guvernéra Rijádu, při slavnostním krájení dortu.

Velvyslanec J. Slavík s konzulkou SR I. Majerovou a generálním sekretářem JKV Fajsala bin Bandara, guvernéra Rijádu, při slavnostním krájení dortu.

Velvyslanectví také podpořilo exportní aktivity českých firem, kdy slavnostně nasvětlené vozy Škoda lemovaly vchod do úřadu a hosté recepce měli možnost ochutnat produkty společnosti Pražská čokoláda, jejíž zástupci, jako zpestření, připravovali i tradiční trdelník.

Folklórní trio Pozdní sběr (zleva Pavel Mitáš, Petr Tuček, vedoucí souboru Emília Haviarová a Ivo Kunc  a hostující čeští kuchaři z hotelu Hilton Prague Michal Jeřábek a Matěj Kott

Folklórní trio Pozdní sběr (zleva Pavel Mitáš, Petr Tuček, vedoucí souboru Emília Haviarová a Ivo Kunc  a hostující čeští kuchaři z hotelu Hilton Prague Michal Jeřábek a Matěj Kott

Recepce byla pojata ve stylu českého, moravského a slovenského folkloru a naší národní kuchyně.  Atmosféru ozdobilo moravskou a slovenskou folklorní hudbou Hudecké trio Pozdní sběr. Čeští kuchaři na hostování z hotelu Hilton Prague, připravili vedle evergreenů mezinárodní kuchyně také české speciality inspirované slavnostním menu podávaném na Pražském hradě u příležitosti prvního výročí založení Československa v roce 1919.  Hosté si dopřávali mj. pečenou kachnu s bramborovým knedlíkem a dvojbarevným zelím, nadívaná holoubata, nebo tradiční řízek s bramborovým salátem. 

Zástupci spol. Pražská čokoláda (vpravo spolumajitel firmy Petr Kovařík) vedle své produkce připravovali také tradiční trdelník.

Zástupci spol. Pražská čokoláda (vpravo spolumajitel firmy Petr Kovařík) vedle své produkce připravovali také tradiční trdelník.