italiano  česky

na_celou_sirku
Foto: MZV

Premiérka Italské republiky Giorgia Meloni dne 10. 5. 2023 na návštěvě Prahy

Premiér České republiky Petr Fiala  přivítal dne 10. května v Kramářově vile předsedkyni italské vlády Giorgiu Meloni. Po jednání a pracovním obědě následovalo společné tiskové prohlášení předsedů vlád ČR a Itálie. Premiérka Meloni se následně na Pražském hradě setkala s prezidentem republiky Petrem Pavlem.

Hlavními tématy rozhovorů premiérů ČR a Itálie Petra Fialy a Georgie Meloni byly rozvoj bilaterálních vztahů, průsečíky v evropské a obranné agendě nebo spolupráce v energetice a nových technologiích. Oba vládní představitelé potvrdili názorovou jednotu v mnoha společných otázkách, zmínili mj. excelentní bilaterální vztahy obou zemí a skvělou úroveň obchodních a kulturních výměn. Italská premiérka závěrem svého projevu poděkovala jménem italské vlády a lidu za to, jakým způsobem Česká republika a její obyvatelé přijali ukrajinské uprchlíky.

S prezidentem ČR Petrem Pavlem italská premiérka hovořila nejen o tématech zahraničněpolitických a bezpečnostních, ale i o dalším potenciálu rozvoje bilaterálních vztahů. Během rozhovoru byla konstatována naprostá shoda ČR a Itálie ohledně respektu k základním principům a evropským standardům, stejně jako vynikající úroveň vzájemných vztahů obou zemí.

Předsedkyně italské vlády Giorgia Meloni s předsedou vlády ČR Petrem Fialou v Praze

IT premiérka Giorgia Meloni s prezidentem ČR Petrem Pavlem