česky  español 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Chile zahájen mezinárodní veletrh FIDAE 2016 za účasti vystavovatelů z 59 zemí, rekordní účast firem z ČR

Chilská prezidentka Michelle Bacheletová 29. 3. 2016 zahájila nejvýznamnější mezinárodní veletrh letecké, zbrojní a bezpečnostní techniky v Latinské Americe FIDAE 2016. Veletrhu, který se v podobě bienále koná od roku 1980, se letos účastní rekordní počet 572 vystavovatelů z 59 zemí světa. Česká republika je zastoupena firmami Omnipol, ERA, Česká zbrojovka, Aero Vodochody, Czechoslovak Ocean  Shipping, RETIA, EVPÚ Defense a Zlín Aircraft, což je rovněž rekordní počet v historii FIDAE. Účast českých firem byla zajišťována prostřednictvím CzechTrade v úzké spolupráci se ZÚ Santiago de Chile.
 

Podporu exportním ambicím českých podniků vystavujícím na FIDAE 2016 poskytla rovněž přítomnost vrchního velitele vzdušných ozbrojených sil ČR, brigádního generála Libora Štefánika, který uskutečňuje návštěvu Chile na pozvání FIDAE. ZÚ Santiago de Chile uspořádal dne 29. 3. 2016 na počest návštěvy brigádního generála L. Štefánika koktejl, kterého se zúčastnili představitelé chilských institucí a legislativy, nejvýznamnější představitelé chilských ozbrojených sil a rovněž velitelé vzdušných ozbrojených sil a dalších složek ze zahraničí, například z Mexika.

Hlavní projev při otevření mezinárodního veletrhu FIDAE 2016 pronesl chilský ministr obrany José Antonio Gómez. Poukázal na úctyhodnou historii 36 let tohoto veletrhu, který označil za pátý nejdůležitější svého druhu na světě. Poukázal rovněž na skutečnost, že původně letecký veletrh se rozšířil a rozrostl do akce, která poskytuje prostor vystavovatelům a zákazníkům z velmi širokého pole oborů. Konstatoval, že prestiž FIDAE je taková, že přitahuje nejvýznamnější technické novinky z oboru letectví a zbrojní a bezpečnostní techniky. Jeho slova potvrzuje mj. skutečnost, že mezi exponáty FIDAE 2016 lze vidět i novinky, jako je například stíhací letoun USA F-22 Raptor, který uskutečnil letecké exhibice.

Fotografie ze zahajovacího dne FIDAE 2016 zachycuje u stánku České republiky velvyslance Josefa Rychtara spolu s vrchním velitelem vzdušných sil ČR brigádním generálem Liborem Štefánikem a zástupci firem Omnipol a Czechoslovak Ocean Shipping.

FIDAE 2016

FIDAE 2016