português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Sao Paulo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Brazílie – Janáčkova Sinfonietta zahájila koncertní sezónu v São Paulu

Novou koncertní sezónu prestižního sálu Sala São Paulo zahájil dne 24.února 2019 Orchestr mladých státu São Paulo. Pro první koncert sezóny si  vybral skladby přelomu 19. a 20. století, které nejsou běžným repertoárem brazilských koncertních sálů: Úvod a Allegro pro smyčcové kvarteto od Edwarda Elgara, Mladého  Apolla  a Americkou předehru od Benjamina Brittena a Sinfoniettu od českého skladatele Leoše Janáčka. Janáček sklidil velké ovace.

Novou sezónu uvedl umělecký a pedagogický ředitel Santa Marcelina Cultura, Paulo Zuben. Paulo Zuben ve své řeči, mimo jiné, poděkoval i Generálnímu konzulátu České republiky v São Paulu, který se Santa Marcelina Cultura bude v letošním roce spolupracovat již podruhé. Vloni se podílel na uvedení opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová  v Theatro São Pedro, v roce 2019 to bude ve stejném divadle další Janáčkova opera, Věc Makropulos.

Orchestr mladých státu São Paulo je hudební těleso navázané na EMESP Tom Jobim – instituci spadající pod státní sekretariát pro kulturu a kreativní ekonomiku státu São Paulo, která  je zároveň řízena sociální a kulturní organizací Santa Marcelina Cultura. V roce 2019 slaví 40 své existence. V orchestru dnes hraje 90 stipendistů ve věku do 25 let.

 Pod Santa Marcelina Cultura patří rovněž i Theatro São Pedro. V něm bude 24. března hostovat i vynikající český kytarista a předseda České kytarové společnosti Vladimír Bláha a v červnu zmíněná další Janáčkova opera.

https://www.santamarcelinacultura.org.br/noticias/orquestra-jovem-do-estado-abre-temporada-comemorativa/

 

Galerie


20190224-sala-saopaulo