português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká televize natočila v Curitibě dokument o etnografovi Vladimíru Kozákovi.

V brazilském státě Paraná natočen dokument o českém etnografovi Vladimíru Kozákovi
 

Vladimír a Kamila Šimkovi a jejich produkční společnost SMK-Production natočili v červenci v brazilské Curitibě dokument o českém etnografovi Vladimíru Kozákovi pro Českou televizi. Český rodák se od 40. let minulého století intenzivně věnoval etnografii místních indiánských kmenů a v roce 1979 zde také zemřel.

Čeští filmaři zároveň provedli průzkum depozitáře v Museu Paranaense a univerzitě v Curitibě,  týkající se působení Vladimíra Kozáka -  fotografie, akvarelové portréty, plastiky, unikátní filmové záběry a audio nahrávky a také předměty denního života indiánských kmenů. Záměrem štábu je vydat entografovu  monografii a iniciovat výstavu o Kozákově práci v Náprstkově muzeu v Praze. Brazilské  instituce mají rovněž zájem o spolupráci se studenty entografie v České republice, většina Kozákových poznámek, deníky a jiné je  totiž psána  česky.

Šimkův štáb natáčel i u amazonského kmene Kamayurá, náčelníkovi daroval reprodukci obrazu Zdeňka Buriana, kde je Vladimír Kozák i s ženou Karlou při návštěvě  jeho osady. Obraz byl namalován podle fotografie, kterou na místě český etnograf pořídil v roce 1952.

O cestě a práci České televize v Curitibě vyšel článek v místním Correio do cidadao http://www.correiodocidadao.com.br/guarapuava/vida-de-vladimir-kozak-e-tema-de-documentario-tcheco/Correio do cidadao.  Na celém projektu spolupracoval i generální konzulát České republiky v Sao Paulo.

Fotografie: Kraw Penas/Seec

 

Galerie


Vlsdimír Kozák