português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Tersandro Vilela
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Franz Kafka: Metamorfóza metafory - literárně-hudební večer v São Paulu

Dne 23. 3. 2023 uspořádal Generální konzulát České republiky v São Paulu ve spolupráci s Goethe-Institutem literárně-hudební večer věnovaný Franzi Kafkovi, nejslavnějšímu pražskému německy píšícímu autorovi.

Program večera, který pro tuto příležitost připravil význačný brazilský básník, zpěvák, kytarista a skladatel Jean Garfunkel, byl koncipován jako dialog mezi literaturou Franze Kafky a brazilskou písní - přednes Kafkových aforismů a úryvků z děl Proměna, Proces a Dopis otci doprovodily tematicky blízké písně brazilských autorů (Chico Buarque, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Jean a Paulo Garfunkel, Raul Seixas či Sindney Mattos).

Přednesu, zpěvu a hry na kytaru se ujal samotný Jean Garfunkel.  Hrou na mandolínu a flétny ho doprovodil multiinstrumentalista Pratinha Saraiva.

O úvodní slovo se postaral profesor Enrique Mandelbaum, psychoanalytik a autor knihy Franz Kafka: judaismus na mostě nemožného (Franz Kafka: um Judaísmo na Ponte do Impossível,  jenž se ve svém příspěvku zaměřil na význam a aktuálnost díla Franze Kafky a vliv pražského prostředí na jeho tvorbu.

Vystoupení se konalo ve zcela zaplněném divadle Goethe-Institutu São Paulo a setkalo se s velkým ohlasem publika.

Cílem totoho projektu, realizovaného v rámci Programu na podporu českého jazyka a literatury v zahraničí, bylo podnítit k četbě děl Franze Kafky a seznámit brazilské publikum s vlivem českého prostředí na jeho tvorbu.

 

FRANZ KAFKA: Metamorfóza metafory

23. 3. 2023 – Goethe-Institut São Paulo

Účinkující:

Enrique Mandelbaum: úvodní přednáška

Jean Garfunkel: zpěv, kytara a přednes textů

Pratinha Saraiva: mandolína a flétny

Galerie


Franz Kafka: A Metamorfose da Metáfora/Franz Kafka: Metamorfóza Metafory