português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jiří Havlík
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kaplička Pražského Jezulátka slavnostně otevřena v Batayporá

Dne 2. září 2017 byla v Batayporá, stát Mato Grosso do Sul, v areálu Memoriálu Jindřicha Trachty slavnostně vysvěcena kaplička Pražského Jezulátka.

Kapličku vysvětil biskup diecése Navirai Msgr. Ettore Dotti. Přítomni byli zástupci vlády státu Mato Grosso do Sul, představitelé obcí Batayporá a Nova Andradina a církve, mezi nimi farář Everton z místní fary, a stovky místních obyvatel včetně krajanů.

Celou akci inicioval a zorganizoval Honorární konzul ČR v Batayporá pan Evandro Trachta. Kapličku nechal vystavět poté, co obdržel od kardinála Dominika Duky jako dar repliku sošky Pražského Jezulátka. Do sbírky na výstavbu kapličky přispěly vedle pana Trachty i velvyslanectví v Brasílii, generální konzulát v Sao Paulu, brazilské i české soukromé osoby, česká firma ORITEST a společný podnik ORITEST Groupon. Všichni, a zejména pan Trachta zasluhují ocenění. Evandro Trachta znovu vykázal významnou aktivitu zaměřenou na posilování česko-brazilských vztahů.

Českou stranu zastupovali otec Romuald Štěpán Rob, vyslanec kardinála Duky, dále velvyslanec Jiří Havlík s manželkou Hanou a zástupce generální konzulky Jan Havrlík. Velvyslanec ve svém vystoupení ocenil spolupráci s krajany a mimo jiné zdůraznil význam J.A. Bati pro ekonomický a kulturní rozvoj celého regionu v této výspě Brazílie.

 

Zdroj: ZÚ Brasília - Jiří Havlík