português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Partnerství brazilského São João Nepomuceno a českého města Nepomuk

Ve dnech 9. – 17. května 2017 se uskutečnila institucionálně-podnikatelská cesta zástupců jihočeského města Nepomuk do Brazílie. Hlavním cílem cesty bylo potvrzení Memoranda o porozumění, podepsaného v roce 2016, a účast na tradičních oslavách založení města São João Nepomuceno (stát Minas Gerais).
 

Delegaci vedl starosta města Nepomuk, Jiří Švec, do Brazílie přicestovali rovněž zastupitel města Nepomuk František Holub, radní Pavel Jiráň, Jaromír Vodička, zástupkyně Mikroregionu Nepomucko Helena Rotová, radní a podnikatel Radovan Sochor, Ondřejka Sochorová a farář města Nepomuku Jiří Spiřík.

Prvním cílem jejich cesty bylo hlavní město státu Minas Gerais, kde 12. května proběhl v rámci projektů ekonomické diplomacie  PROPED GK Sao Paulo - seminář Ekonomická prezentace Plzeňského kraje se zaměřením na Mikroregion Nepomuk. Multisektorový seminář se uskutečnil ve spolupráci vlády státu Minas Gerais, Průmyslové federace státu Minas Gerais (FIEMG), Institutu integrovaného rozvoje státu Minas Gerais (INDI), Generálního konzulátu České republiky v Sao Paulu, Honorárního konzulátu Českého republiky v Belo Horizonte, Mikroregionu Nepomuk a radnice města Nepomuk. Součástí semináře byla všeobecná ekonomická prezentace ČR a kraje, regionální prezentace se zaměřením na turistiku, zemědělský sektor a hotelnictví. Samostatně byl představen obor pivovarnictví.

V Minas Gerais proběhlo zároveň v Teatro Marília představení pětičlenné Mladé dudácké muziky, které, stejně jako vystoupení s São João Nepomuceno, zajistil ZÚ Brasília.

V São João Nepomuceno se následně delegace Nepomuku účastnila oslav založení města, Mladá dudácká muzika vystoupila tentokrát jako součást pouličního průvodu   a následně i v místním muzeu. U této příležitosti byla v místním kostele sloužena také mše, farář města Nepomuk předal brazilskému partnerskému městu relikvie sv. Jan Nepomuckého.

Čeští zástupci měli následně možnost navštívit zemědělské družstvo  Cooperativa Agropecuária ve městě São João Nepomuceno, specializujícího se na chov skotu a výrobu mléka a mléčných výrobků k závod na výrobu tradičního brazilského alkoholického nápoje zcukrové třtiny „cachaça“.

Minas Gerais je jedním z rychle se rozvíjejících států Brazílie, municipalita São João Nepomuceno s 55 % zpracovatelského průmyslu s převahou potravinářství a službami vytváří prostor pro další bilaterální vazby.

Starostové obou měst znovu potvrdili zájem na pokračování partnerství,  které je založeno především  na tradici svatého Jana Nepomuckého. Jeho kult je rozšířen všeobecně v celé Brazílii a v Minas Gerais zejména.

 

Galerie


20170516-nepomuk