português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Eduardo Merege
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Příběh nejslavnější české vily znají už i v Brazílii

Generální konzulát České republiky zorganizoval v São Paulu ve spolupráci s městem Brnem a Fakultou architektury Univerzity São Paulo výstavu o jedné z klíčových staveb moderní architektury – Vile Tugendhat.

Výstava Vila Tugendhat – objevení moderního volně plynoucího prostoru byla k vidění od 4. října do 1. listopadu 2022 ve foyer Fakulty architektury a urbanismu Univerzity São Paulo.

Vernisáž výstavy doprovodila projekce dokumentárního filmu České televize Vila Tugendhat – srdce z onyxu (Otto Kallus, ČR, 2012) a přednáška portugalského architekta žijícího v Praze Marca Maia s názvem Vila Tugendhat: forma následuje funkci.

Do realizace výstavy o Vile Tugendhat se aktivně zapojili studenti architektury Univerzity Sao Paulo. Ti vytvořili kromě maket Vily Tugendhat a její makasarové stěny i makety děl Oscara Niemeyera a Paula Mendese da Rocha, jež byly Vilou Tugendhat inspirovány. Na podlaze výstavního prostoru také vyznačili půdorys obytného patra Vily Tugendhat v reálném rozměru.

V rámci doprovodného programu vedl Marco Maio, vyučující Fakulty stavební ČVUT v Praze, pro studenty architektury Univerzity São Paulo i dvoudenní workshop Shaping the LIGHT, který byl zaměřen na práci s přirozeným světlem, a dne 6. října pohovořil o české moderní architektuře v Institutu brazilských architektů. Tato přednáška byla uvedena filmem České televize Osud jménem Tugendhat (Rudolf Chudoba, ČR, 2012).

Vila Tugendhat byla postavena v letech 1929–1930 pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy dle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Její historický příběh je přinejmenším stejně fascinující jako její kulturní význam.

Architektonická čistota, prolínání prostor – interiéru i exteriéru, nadčasové technické vybavení, ušlechtilé a exotické materiály, a především vysoká míra zachovalosti – to jsou hlavní atributy, díky nimž byla vila Tugendhat v roce 2001 zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

 

Pozn.: Marco Maio se narodil roku 1979 v portugalském městě Guarda. Architekturu studoval na univerzitě v Coimbře a Polytechnické univerzitě v Turíně. Jako architekt působil nejprve v Portugalsku. V roce 2008 se přestěhoval do Prahy, kde žije a působí dodnes. V současnosti řídí vlastní studio Marco Maio Architects, se kterým se věnuje typologicky rozmanitým projektům u nás i v zahraničí, a přednáší  na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Galerie


VILLA TUGENDHAT: a invenção do espaço fluido moderno