português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Sao Paulo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Stopy českého malíře a sochaře Jana Zacha v Brazílii


Město Cataguases v Minas Gerais, kolébka  brazilské kinematografie a centrum modernistické architektury, je  spojeno s Českou republikou prostřednictvím osoby malíře a sochaře Jana Zacha. 

Cataguases je považováno za kolébku brazilské kinematografie, ve dvacátých letech zde zahájila  svoji kariéru největší osobnosti tohoto oboru v Brazílii, Humberto Mauro. Zároveň se mezi 40. a 60. lety město stalo centrem modernistické architektury, kdy v něm na pozvání vlivné rodiny Peixoto tvořili například Oscar Niemayer, Cândido Portinari či Burle Marx.

Město je spojeno s Českou republikou prostřednictvím osoby malíře a sochaře Jana Zacha (Slaný  1914 – 1986 v Oregonu).

Zach absolvoval užitná umění v Praze a v roce 1938 pracoval na českém pavilonu na Světové výstavě v New Yorku v roce 1938. Do okupovaného Československa se však již nevrátil a v roce 1940 emigroval do Brazílie. Jedenáct let působil ve státech Rio de Janeiro a Minas Gerais. Do města Cataguases přijel na pozvání Francisca Inácia Peixoto. 21 let pak strávil v Oregonu, kde i zemřel.

Zachova zachované stopy v Cataguases představují především sousoší „Pensador“ v zahradě státní školy (ve velmi  špatném stavu), socha „Mulher“ a dva obrazy v soukromém hotelu Cataguases a kamenné sousoší „Mulher“ a  kovové dílo „Rosa“ v soukromé rezidenci F. I. Peixoto. Další čtyři Zachovy obrazy – dříve ve vlastnictví rodiny Peixoto – se dnes nacházejí v Nadaci Jedním z nich je i portrét  literárního kritika Marquese Rebella. 

Při cestě Pavly Havrlíkové do Minas Gerais v květnu 2018 bylo první zastávkou právě město Cataguases. Soukromou rezidencí rodiny Peixoto českou titulářku provedla Marie Cristina, dcera F.I. Peixoty.  Havrlíková  dále navštívila i Centro Cultural Humberto Mauro, kde se setkala s prezidentkou Nadace Fundação Cultural Ormeo Junqueira Botelho, Mônicou Botelho. Dohodly se o budoucí spolupráci, Česká republika by se mohla představit na každoročním festivalu animovaných filmů, město projevilo zájem i o přehlídku českého filmu.

GK je v současné době v kontaktu s Městským muzeem Slaný, které disponuje rozsáhlými informacemi o Zachově pobytu v Oregonu, o jeho brazilské etapě však mnoho informací nemá. Zmapování této části Zachova života pomůže paní Marie Luiza Malina, manželka českého krajana ze Sao Paula. GK počítá na rok 2019 s panelovou výstavou o Janu Zachovi právě v Cataguases a případně i jiných městech.

https://www.marcelolopes.jor.br/noticia/detalhe/22044/consul-da-republica-tcheca-se-encanta-com-o-acervo-cultural-de-cataguases

Galerie


20180514-cataguases