português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Sao Paulo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V brazilské premiéře se představila Janáčkova opera Káťa Kabanová

Uvedení opery připomíná 100. výročí založení Československa a 90 let od úmrtí Leoše Janáčka
 

Publikum divadla Theatro São Pedro 17. srpna 2018 přijalo Janáčkovu operu s velkými ovacemi. Káťu Kabanovou bude možné v São Paulu shlédnout ve čtyřech reprízách. Uvedení opery mělo širokou publicitu na sociálních sítích, ve významných denících São Paula a upoutávky se objevily v hlavních kulturních přehledech.

Generální konzulát České republiky v São Paulu se stal partnerem uvedení Káti Kabanové a koordinoval realizaci panelové výstavy o životě a díle Leoše Janáčka, která byla odhalena v den premiéry. Návštěvníci si měli možnost připomenout i výročí založení Československa díky paralelní instalaci panelů v přízemní části divadla.

Dílo Leoše Janáčka je v Brazílii dobře známo odbornému publiku, méně již široké veřejnosti. Dosud byla uvedena Jenůfa v roce 2003 v hudební režii Iry Levina v Theatro Municipal de São Paulo. V loňském roce byla tato opera zinscenována režisérem André Heller-Lopesem v Theatro Municipal do Rio de Janeiro. Levin a Heller-Lopes se nyní sešli při uvedení Káti Kabanové v São Paulu.

Heller-Lopes, který je známý netradičním pohledem na ztvárnění klasických děl, přenesl děj Káti Kabanové z druhé poloviny 19. století do čtyřicátých let 20. století, aby tématika hry lépe odpovídala brazilskému historicko-sociálnímu kontextu. Vsadil na hvězdné obsazení; na představení v São Paulu si vybral sólisty působící v různých souborech v Brazílii a v zahraničí. Výběr místa, Theatro São Pedro, měl symbolický charakter, neboť divadlo bylo otevřeno v roce 1917 – tedy přibližně v období, kdy Janáček Káťu Kabanovou komponoval.

Divadlo je dnes v péči neziskové organizace státu São Paulo Santa Marcelina Cultura (SMC), která řídí i hudební školu Tom Jobim či sociálně-hudební projekt Guri. Organizace dlouhodobě spolupracuje s diplomatickými sbory akreditovanými pro São Paulo; naposledy v květnu letošního roku, kdy se ve stejném divadle uskutečnil koncert EUYO (mládežnického orchestru EU) u příležitosti Týdne Evropy.

SMC plánuje postupně uvést všechny Janáčkovy opery, na červen 2019 se připravuje uvedení díla Věc Makropulos.

http://www.cultura.sp.gov.br/theatro-sao-pedro-apresenta-katia-kabanova-pela-primeira-vez-no-brasil/

https://www1.folha.uol.com.br/ilustrada/2018/08/inspirada-em-historia-de-amor-opera-katia-kabanova-estreia-no-brasil.shtml

přílohy

20180817kata-kabanova 3 MB PDF (Acrobat dokument) 22.8.2018

Galerie


20180817-kata-kabanová