português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Generální konzulát České republiky v Sao Paulu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Františka Pelíška v Memorial Rio Grande do Sul


Ve dnech 1. – 18. listopadu 2018 proběhla v Památníku státu Rio Grande do Sul (Memorial Rio Grande do Sul) v Porto Alegre výstava věnovaná českému malíři a  ilustrátorovi Františku Pelíškovi, který žil a působil  v Brazílii a je znám pod jménem Francis  Pelichek.

Inaugurace výstavy proběhla 31. října 2018 v rámci zahájení projektu oslav 100 let od založení Československa, za přítomnosti kurátora a ředitele Muzea umění Rio Grande do Sul (MARGS), Paula Amarala.

Vystaveny byly  Pelíškovy ilustrace časopisu Globo a hlavního regionálního deníku Correio do povo, pro který  český umělec dlouhá léta pracoval,  stejně jako další práce - například ilustrace telefonního seznamu a pohlednice. MARGS připravil rovněž reprodukce Pelíškových obrazů, které se nachází v jeho sbírkách, ale také v obrazové galerii radnice města Porto Alegre či soukromých sbírkách.

Paralelně s touto výstavou probíhá  od 2. listopadu až do 31. prosince 2018 výstava Francis Pelichek –  1896-1937 - kresby , obrazy  a návrhy v Galerii Felixe Jeneweina města Kutné Hory, na kterou byla v Porto Alegre upoutávka a plakát.

Generální konzulát v Sao Paulu se tématu Františka Pelíška dlouhodobě věnuje, v rámci bohemistiky byl přeložen Pelíškův deník a na příští rok se plánuje jeho česko-portugalské vydání. 

Galerie


20181118-pelisek-mrgs-vystava