português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Sao Paulo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava "Indiáni Brazílie" o českém etnografovi Vladimíru Kozákovi v Mato Grosso do Sul

V Mato Grosso do Sul proběhla výstava „Indiáni Brazílie“  o českém etnografovi a fotografovi Vladimíru Kozákovi. Prvním místem se stala localita  Distrito de Taunay - Aldeia Bananal v municipalitě Aquidauna, druhým kampus Federální univerzity státu Mato Grosso do Sul UFMS v Aquidauaně. 

V Aldeia Bananal výstavu inaugurovala 22. února 2019 v základní škole Escola Municipal Indígena General Rondon vedoucí generálního konzulátu  São Paulo, Pavla Havrlíková, společně s náčelníkem vesnice Céliem, honorárním konzulem  ČR v Batayporá Evandrem Trachtou,  tajemnicí pro vzdělávání municipality Aquidauana Ivone Nemer, ředitelkou školy Nilzou Leite Antonio a profesorem UFMS Paulem Baltazarem. U této příležitosti se také uskutečnilo vystoupení tradičních tanců a malá výstava místních rukodělných výrobků místní kultury Terena.

V  rámci akce proběhlo také představení České republiky a odkazu Vladimíra Kozáka v Brazílii. Hovořilo se rovněž o přípravě malého lokálního projektu, který by mohl být zaměřen na zlepšení podmínek práce místních žen při výrobě tradiční keramiky a chovu včel. Aldeia Bananal, kde žijí obyvatelé původní kultury Terena, je jednou ze sedmi vesnic distriktu Taunay. Toto území je vyňato z jurisdikce státu Mato Grosso do Sul a je spravováno přímo federální vládou.

22. února 2019 navštívila vedoucí generálního konzulátu, společně s honorárním konzulem, kampus UFMS v Aquidauaně (CPAQ).  Tam oba diskutovali s posluchači speciálního magisterského studia, které je určeno studentům původního indiánského obyvatelstva a zaměřuje se na právě na interkulturní vztahy. Jedná se zcela nový obor, kterým v posledních dvou letech prošlo téměř 200 posluchačů.  Díky úsilí honorárního konzula Trachty existuje spolupráce UFMS s Masarykovou univerzitou v Brně a již proběhl první výzkumný projekt v oblasti zemědělství.  Právě UFMS se stane partnerem návrhu malého lokálního projektu. V kampusu CPAQ byla následně výstava Indiáni Brazílie inaugurována 6. března 2019, ke zhlédnutí bude až do dvacátého dne téhož měsíce.

Panelová výstava je z dílny Museu Paranaense z Curitiby, kde Vladimír Kozák v letech 1948 – 1978 působil jako entograf, fotograf, autor dokumentárních filmů a malíř. Svoji práci zaměřil především na původní indiánské kmeny xetá, bororo, karajá  a v oblasti Alto Xingu. Sbírka Kozákových děl se v roce 2017 stala součástí národního bohatství zaštítěného programem Paměť světa v rámci Unesco. Generální konzulát s muzeem státu Paraná dlouhodobě spolupracuje, mimo jiné získal práva na užití výstavy v rámci šíření odkazu Vladimíra Kozáka v Brazílii.

https://cpaq.ufms.br/indios-brasil-tema-de-exposicao-de-documentarista-tcheco-no-cpaq/

https://www.facebook.com/consuladotchecosaopaulo/videos/2128585503863259/

http://www.museuparanaense.pr.gov.br/modules/noticias/article.php?storyid=247&tit=Exposicao-do-Museu-Paranaense-sobre-Vladimir-Kozak-vai-para-Mato-Grosso-do-Sul

Galerie


20190222-bananal-kozak