português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: České dědictví UNESCO
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava o Vile Tugendhat se představí v São Paulu

Od 4. října do 1. listopadu 2022 proběhne v prostorách Fakulty architektury a urbanismu Univerzity São Paulo výstava věnovaná jedné z klíčových staveb moderní architektury – Vile Tugendhat.
 

Vernisáž výstavy, která se uskuteční 4. října 2022 v 18:00 hod. na Fakultě architektury a urbanismu Univerzity São Paulo, doprovodí projekce dokumentárního filmu České televize Vila Tugendhat – srdce z onyxu a přednáška portugalského architekta žijícího v Praze Marca Maia s názvem Vila Tugendhat: forma následuje funkci.

Marco Maio povede pro studenty architektury Univerzity São Paulo v rámci doprovodného programu vernisáže i dvoudenní workshop Shaping the LIGHT a  dne 6. října v 19:30 hod. pohovoří o české moderní architektuře v Institutu brazilských architektů. Přednáška bude uvedena filmem České televize Osud jménem Tugendhat.

Vila Tugendhat byla postavena v letech 1929–1930 pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy dle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Její historický příběh je přinejmenším stejně fascinující jako její kulturní význam.

Architektonická čistota, prolínání prostor – interiéru i exteriéru, nadčasové technické vybavení, ušlechtilé a exotické materiály, a především vysoká míra zachovalosti – to jsou hlavní atributy, díky nimž byla vila Tugendhat v roce 2001 zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Akce je pořádána Generálním konzulátem ČR v São Paulu ve spolupráci s městem Brnem a Fakultou architektury a urbanismu Univerzity São Paulo u příležitosti českého předsednictví v Radě EU.

Pozn.: Marco Maio se narodil roku 1979 v portugalském městě Guarda. Architekturu studoval na univerzitě v Coimbře a Polytechnické univerzitě v Turíně. Jako architekt působil nejprve v Portugalsku. V roce 2008 se přestěhoval do Prahy, kde žije a působí dodnes. V současnosti řídí vlastní studio Marco Maio Architects, se kterým se věnuje typologicky rozmanitým projektům u nás i v zahraničí, a přednáší  na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Galerie


Vila Tugendhat