b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Týden českého dětského filmu

Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině uspořádalo postupně v Sarajevu, Tuzle, Zenici a Banja Luce ve dnech 26.4. až 23.5.2007 Týden českého dětského filmu.

Tuto téměř měsíc trvající filmovou přehlídku bychom nemohli organizovat nebýt spolupráce s místními partnery. Ta měla různou úroveň, odtud i odlišné výsledky v jednotlivých městech. Týden českého dětského filmu v BaH jsme pojali jako kulturně vzdělávací projekt. Protože jsme neočekávali velkou návštěvnost promítání pro veřejnost (rodiče se od válečných let odnaučili vodit děti do kina), a protože jsme nebyli schopni personálně ani finančně zajistit rozsáhlou propagaci, rozdělili jsme filmovou přehlídku na část organizovaných návštěv (v dohodě se školkami a školami) a část veřejnou, přičemž na organizované projekce měla přístup i veřejnost. Národní filmový archiv provedl výběr filmů tak, aby odpovídaly čtyřem kategoriím podle doporučeného věku dětských diváků.

Týden českého dětského filmu byl zahájen vždy ve čtvrtek večer projekcí vybraného animovaného filmu (po dohodě s místním partnerem) a celovečerního hraného filmu Už zase skáču přes kaluže. V pracovních dnech probíhala promítání pro školky a školy a o víkendu byla určena pro veřejnost. Vzhledem k velkému zájmu škol, běžely některé projekce opakovaně (viz program). Diváci shlédli 22 animovaných filmů různých technik (kresba, loutky, papírková, plošková, kombinovaná), vesměs nejlepší kvality - Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Karel Zeman, Zdeněk Miler, Břetislav Pojar, Jan Švankmajer, Jiří Bárta, Lubomír Beneš aj. Animované filmy doplnily dva filmy hrané: Šest medvědů s cibulkou a Už zase skáču přes kaluže. Všechny animované filmy byly bez mluvených dialogů, hrané filmy měly titulky (překlad Katica Ivanković a Božena Lisov-Beran).

Celková návštěvnost Týdne českého dětského filmu v Bosně a Hercegovině dosáhla 3700 diváků. Většina dětí i jejich rodičů (válečná a poválečná generace), kteří se přišli do kina podívat, měli poprvé v životě možnost vidět animovaný film srovnatelné kvality v takovém množství.

Týden českého dětského filmu finančně podpořily česká firma GEOotest Brno a.s. a bosenská firma Mims d.o.o.

Přehlídka byla zahájena v Sarajevu 26. dubna 2007. Velvyslanectví zde spolupracovalo se dvěma místními partnery - Kinotékou BaH, v jejíž prostorách se konalo promítání, a která zajistila dohody s mateřskými a základními školami a nevládní studentskou nadací Kriterion, která se ujala propagace mezi středoškoláky. Celková návštěvnost dosáhla necelých 300 osob. Lístek stál symbolickou 1 KM. Přehlídku zahájili velvyslanec ČR v BaH Jiří Kuděla a ředitelka kinotéky Devleta Filipović, která ve svém vystoupení mimo jiné poděkovala za podporu Národnímu filmového archivu ČR.

V Tuzle se promítání konalo od 3. do 9. května. Přes určité technické potíže zahajovacího dne byl Týden českého dětského filmu v tomto městě velmi úspěšný, a to především díky vynikající spolupráci s tuzlanským divadelním hercem Arminem Čatićem. Na zahájení v Tuzle, stejně jako v Zenici a Banja Luce, byla za velvyslanectví přítomna diplomatka zodpovědná za kulturu Irena Götzová. Na všechny filmy v Tuzle, které shlédlo asi 1 600 dětí a rodičů, byl vstup zdarma.

Následně se český dětský film přesunul do Zenice, od 10. do 16. května. I zde mělo velvyslanectví výborného partnera - Muzeum města Zenice. Vzhledem k tomu, že v tomto městě není kino, muzeum připravilo zvláštní prostory v bývalém Domě armády, přičemž uplatnilo velkou invenci a výsledek byl jednoznačně zdařilý. I zde byl vstup zdarma. Celkový počet dětí, které v některém ze sedmi dnů, viděly český animovaný či hraný film, přesáhl 1100.

Poslední zahájení Týdne českého dětského filmu se konalo 17. května v Banja Luce. Náš partner - krajanský spolek Česká beseda - zde narazil na řadu problémů spojených s neochotou kulturních a školských funkcionářů byť i jen morálně podpořit tuto filmovou přehlídku. Týden českého dětského filmu byl proto v Banja Luce orientován na nejmladší děti a dále na jediný zdejší dětský domov. Vstup byl zdarma, výdaje kina a místní propagaci platila Česká beseda s částečným přispěním našeho zastupitelského úřadu. Počet diváků v Banja Luce nakonec přesáhl 600.

fotografie ze Sarajeva - Devleta Filipović a Jiří Kuděla

fotografie z Tuzly - Z promítání 1, Z promítání 2

fotografie ze Zenice - I. Götzová s novináři, Z promítání

fotografie z Banja Luky - Z promítání, Po promítání - dětský domov

plakát

program