b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert dua Kateřina Englichová (harfa) - Vilém Veverka (hoboj)

V rámci letošní Sarajevské zimy vystoupilo v Sarajevu a Banja Luce duo Kateřina Englichová (harfa) a Vilém Veverka (hoboj).

V neděli 9. března se v rámci festivalu Sarajevská zima a za jeho organizačního přispění konal v Bosenském institutu v Sarajevu koncert hudebního dua Kateřina Englichová (harfa) - Vilém Veverka (hoboj).

EV4

K. Englichová, V. Veverka

EV5

K. Englichová, V. Veverka

Kateřina Englichová je jednou z nejvyhledávanějších harfistek své generace, získala již několik mezinárodních ocenění, vystupuje s významnými hudebními umělci a uznávanými hudebními tělesy. V současné době působí také jako lektorka hry na harfu na New York University v Praze. Vilém Veverka je nejvýznamnější osobností nové generace českých hobojistů. V roce 2003 zvítězil v nejprestižnější mezinárodní soutěži hobojistů v Tokiu. Vystupuje jak sólově, tak s významnými hudebními tělesy.

Na programu vystoupení v Bosenském institutu byla díla W.A. Mozarta, P. Ebena, B. Smetany, J.H. Trnečka, B. Brittena, C. Debussyho a S. Vorlové. Bosenký institut s kapacitou kolem 70 míst byl zcela zaplněn. Koncert byl zahájen krátkým úvodním slovem ředitele Sarajevské zimy Ibrahima Spahiće a velvyslance Jiřího Kuděly. Koncertu se zúčastnilo i několik dalších velvyslanců, ředitelka sarajevské opery a sólistka Národního divadla Amila Bakšić, většina diplomatů našeho velvyslanectví a několik členů krajanské komunity. Ohlas publika byl mimořádný. Vystoupení bylo mediálně sledováno jak místní, tak celostátní TV, tiskem, umělci poskytli rozhovory pro dvě rádia.

V pondělí 10. března umělci vystoupili s mimořádným úspěchem v největším koncertním sále Banja Luky Banskem Dvoru. Tento koncert byl uspořádán ve spolupráci s předsedou České besedy Vladimírem Bláhou. Koncert vyslechlo kolem 300 posluchačů, zúčastnil se jej rovněž velvyslanec Jiří Kuděla, přední představitelé místní politické scény, krajané. Vystoupení bylo sledováno i místními médii.

Koncert byl zorganizován za finančního přispění firem DEKONTA a.s., EXPISCORE a KASUMEX s.r.o.

EV3

I. Spahić, J. Kuděla

EV2

Krajané

EV1

Velvyslanec USA s manželkou velvyslance ČR M. Kudělovou