b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Petr Murcek, Martina Šnytová a Marie Horáčková v Bosně a Hercegovině

K státnímu svátku České republiky 28.10.2006 uspořádalo Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině pěvecký koncert v Sarajevu, Tuzle a Banja Luce.

Petr Murcek a Martina Šnytová za klavírního doprovodu Marie Horáčkové se představili publiku s milostnými operními áriemi Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Rudolfa Frimla a Bohuslava Martinů (první část programu) a milostnými písněmi ze slavných muzikálů skladatelů Richarda Rodgerse, Henryho Manchiniho, Andrew Lloyda Webbera a Leonarda Bernsteina (druhá část programu).
Petr Murcek je dlouholetým sólistou opery Slezského divadla v Opavě, se zkušenostmi z koncertování ve Spojených státech amerických, Polsku, Slovinsku, na Slovensku a pravidelně v Chorvatsku. Jeho hudební partnerka Martina Šnytová je studentkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a současně členkou sboru Moravskoslezského divadla v Ostravě. Marie Horáčková, která na téže konzervatoři vyučuje hře na klavír, rovněž doprovází operní zpěváky, se kterými již zavítala např. do Polska, Německa, Švýcarka, Japonska či Chorvatska.

Koncertování v Bosně a Hercegovině zahájili hudebníci v Tuzle 25. října, bohužel neúspěšně. Ačkoli šlo současně o slavnostní ukončení Mezinárodního bienále portrétu - kresby a grafiky, účast byla velmi slabá. Čeští hudebníci se nicméně ukázali jako stoprocentní profesionálové. Malou účastí se nenechali vyvézt z míry a zpívali jako před plným sálem. Odměnou jim byl úspěch při následujících dvou koncertech. 27. října vystoupili v Sarajevu, v příjemném intimním sále Bosňáckého institutu. Více než devadesát posluchačů - což je na místní poměry velmi dobrý počet - zaplnilo ze dvou třetin sál. 28. října přišlo 250 milovníků hudby do Banjskeho Dvoru v Banja Luce, o jehož sále místní říkají, že svou akustikou patří mezi tři nejlepší v Evropě. Jak v Sarajevu, tak v Banja Luce se setkali s nadšením a aplausem publika. Získali si ho profesionalitou, uměleckým umem, "přátelským" výběrem repertoáru, sympatickým vystupováním a krásou zpěvačky (pozn. Martina Šnytová byla v roce 2003 zvolena Dívkou roku).


Fotografie z koncertu v Sarajevu:

Přestavení s velvyslancem

představení s velvyslancem

Marie Horáčková, Martina Šnytová

Marie Horáčková, Martina Šnytová

sál, hudebníci, publikum


Fotografie z koncertu v Banja Luce:

Protagonisté

protagonisté

Publikum

publikum

Společné foto

společné foto