b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Velvyslanectví ČR v Sarajevu, V4 FF
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V4 filmový festival byl zahájen českým filmem Jan Palach

I v letošním roce čtyři ambasády zemí Višegrádské skupiny (Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko a Polsko) ve dnech 3. - 6. 10. 2019 v Sarajevu organizovaly „V4 filmový festival“.

Z titulu českého předsednictví skupině V4 byl festival zahájen filmem „Jan Palach“ českého režiséra Roberta Sedláčka z r. 2018. Festival zahájila jménem velvyslance ČR v Bosně a Hercegovině pana Jakuba Skalníka jeho zástupkyně, paní Soňa Ubović, krátkým projevem, v němž zdůraznila okolnosti, se kterými se potýkala nejen česká kinematografie v době a po pádu komunizmu. 

Biografický film Jan Palach měl premiéru na 50. výročí invaze vojsk varšavské smlouvy do Československa. Režisér Robert Sedláček se v tomto filmu zabývá jednou z nejmysterióznějších postav české historie a na základě dostupných faktických pramenů zkoumá, jaké okolnosti donutily dvacetiletého mladíka stát se lidskou pochodní. 

Vyjma filmu Jan Palach publikum mohlo shlédnout další skvělé filmy – slovenský thriller „Důvěrný nepřítel“, polský biografický film „Bohové“ a maďarský film „Trezor“.