b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V rámci připomenutí státního svátku 28. X. vlála při videoprojekci vlajka České republiky na budově Akademie výtvarných umění v Sarajevu

Na počest státního svátku České republiky dne 28. října zazářila budova Akademie výtvarných umění v Sarajevu, kterou projektoval známý český architekt Karel Pařík, barvami české trikolory. 
 

Česká republika oslavila dne 28. října státní svátek. Vzhledem k nové realitě způsobené pandemií COVID-19 letošní připomenutí státního svátku proběhlo v jiném formátu než v předchozích letech. Při této příležitosti byla Akademie výtvarných umění (ALU), jeden z kulturních symbolů Sarajeva a také jedna z mnoha budov v Bosně a Hercegovině navržených českým architektem Karlem Paříkem, nasvícena plápolající vlajkou České republiky. Před ní, v rámci symbolické oslavy státního svátku, přednesla video-projev velvyslankyně Ivana Hlavsová. V něm připomněla některá historická fakta, význam 28. října pro Českou republiku a pochopitelně také dlouhodobě vynikající a přátelské vztahy mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou. V rámci oslav tohoto významného státního svátku jsme na naši facebookové stránce připravili k poslechu skladbu Smyčcového kvartetu č.1„Z mého života“ I. Allegro vivo appassinato od světoznámého českého skladatele Bedřicha Smetany v interpretaci Kvarteta Pavla Haas. (Skladba je dostupná zde)

Děkujeme všem, kteří si s námi státní svátek připomněli.