македонски  english  česky 

понатамошно барање

Лидице 2021 - доделување на наградите за Меѓународниот детски ликовен натпревар

thumb

На 21 октомври 2021 година амбасадорот Мирослав Томан ги додели дипломите на младите уметници кои ги освоија наградите на 49 -тиот Меѓународниот детски ликовен натпревар Лидице. Локалните деца освоија 1 медал и 4 почесни признанија. Честитки… повеќе ►

Амбасадорот Мирослав Томан изјави дека преговорите со Северна Македонија треба да започнат што е можно поскоро

thumb

Амбасадорот на Република Чешка во Република Северна Македонија, Мирослав Томан, во интервјуто за МИА изјави дека преговорите со Северна Македонија и Албанија треба да започнат што е можно поскоро. „Одлуката за почеток на преговорите… повеќе ►

Амбасадорот Мирослав Томан го презентираше развојниот проект „EDU4IT“

thumb

На 30 септември 2021 година во „Јавна соба“ во Скопје амбасадорот Мирослав Томан и претседателот на невладината организација InnoHub го презентираа развојниот проект „EDU4IT“. Во рамките на проектот, 23 млади практиканти… повеќе ►

Министерот Спасовски ја презеде донацијата на возилата „Шкода“ од чешкиот заменик министер Новачек

thumb

На 13 септември 2021 година, заменик министерот за внатрешни работи на Република Чешка Јиржи Новачек и претседателот на полицискиот президиум на Република Чешка, Јан Швејдар заедно со амбасадорот на Република Чешка Мирослав Томан, учествуваа на… повеќе ►

Термини за долготрајна виза

thumb

Амбасадата на Република Чешка информира дека процесот на закажување на дозволи за долгорочен престој за добивање на работна карта и за визи за долгорочно претприемништво е затворен во моментот, заради исполнување на квотите. Следната можност за… повеќе ►