македонски  english  česky 

понатамошно барање

Амбасадор

Инж. Мирослав Томан

 

Лични податоци

 • Роден 20. јануари 1965 во Клатови
 • Женет, сопруга Радка, син Јакуб, ќерка Ева

Образование

 • 1990 - 1991 – Факултет машински и електротехнички во Плзењ постдипломски студии од областа на електронските компјутери
 • 1983 – 1987-  Факултет машински и електротехнички во Плзењ, Факултет машински инженер

Професионална кариера

 • 2017/10 Министерство за надворешни работи на Р. Чешка – Вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Чешка во Македонија (Скопје)
 • 2015 – 2017/08 Министерство за надворешни работи на Р. Чешка – Вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Чешка во Авганистан (Кабул)
 • 2008 – 2014 Канцеларија за надворешни односи и информации заменик директор, овластен застапник
 • 2003 – 2008 Амбасада на Р.Чешка во Вашингтон, D. C., САД прв секретар
 • 1999 – 2003 Канцеларија за надворешни односи и информации заменик директор за безбедност и логистика
 • 1991 – 1999 Безбедносно информативна служба директор на територијалниот оддел
 • 1988 – 1991 Средно стручно училиште во Клатови професор по стручни предмети

Јазични вештини

 • англиски
 • руски, германски

Ативности

 • Игри со топка (кошарка, тенис), велосипедизам, скијање