македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: Josef Brož
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Посета на Заменик Министер за внатрешни работи Јири Новачек на Македонија

На ден 30.11. до 01.12.2017 Заменик Министер за внатрешни работи Јири Новачек  
ја посети Република Македонија придружуван, меѓу другите, од заменик-претседател на полицијата, генерал Мартин Вондрашек.

 

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, изрази благодарност за чешката поддршка за остварување на македонските стратешки цели, односно забрзана интеграција во евроатланските структури, како и за материјална, финансиска
и персонална помош во совладување со влијанијата од миграционата криза. Високо беше оценета професионалноста на сите припадници на Чешката полиција
кои помогнаа во заштита на македонско-грчката граница од почетокот на февруари 2016 година.

Вториот ден од посетата, чешката делегација беше придружувана од заменик-министерот за внатрешни работи, Агим Нухиу, и директорот на Бирото за јавна безбедност, Лазо Велковски, беше посветен на брифинг во седиштето на граничната полиција на граничниот премин Богородица, и преглед на македонско-грчката граница ("камен 59") и мигрантскиот приемен центар "Винојуг". Чешката делегација се сретна
и со членовите на 14-тиот контингент на полицијата на Чешката Република.