македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: NA
Article notification Print Decrease font size Increase font size

РЕПУБЛИКА ЧЕШКА ДОНИРАШЕ ЕДЕН МИЛИОН МЕДИЦИНСКИ МАСКИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

На 10 април 2020 година во попладневните часови на аеродромот во Скопје слета воениот авион ЦАСА на чешката армија кој што донесе со себе донација за Република Северна Македонија од чешката влада како помош во борба против коронавирусот. Донацијата содржеше еден милион медицински маски и при нивното преземање освен присуството на Н.Е. Мирослав Томан беше присутен и вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи.
 

За време на импровизираната прес-конференција на скопскиот аеродром, вицепремиерот изрази длабока благодарност до Република Чешка, која долго време е еден од најголемите странски донатори за Северна Македонија. Подарокот од Република Чешка е одличен пример за солидарност меѓу пријателските нации.

Амбасадорот Мирослав Томан изјави дека донацијата е продолжување на соработката меѓу двете земји и е доказ за долгорочната поддршка на Република Чешка за Северна Македонија и Западен Балкан.

Како и другите земји, Република Чешка нема вишок медицински материјали, но на Северна Македонија и беше потребна помош, а чешката влада е задоволна што придонесе за пријателска земја во толку значителен обем.

 

VV + BO 2

VV + BO 2

vojenský dopravní letoun České armády

vojenský dopravní letoun České armády