македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: SK
Article notification Print Decrease font size Increase font size

17.10.2017 Раководителот на ДКП на Р. Чешка Скопје, Мирослав Томан му ги предаде акредитивните писма на Претседателот на Македонија

Раководителот на дипломатското претставништво во Скопје, инж. Мирослав Томан, ги предаде акредитивните писма на Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов и со тоа ја презема официјалната функција на вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Чешка во Македонија.

Во рамки на официјалната церемонија и својот краток говор, амбасадорот Томан ги констатираше одличните заемни односи и соработка на двете земји, за чиј натамошен развој планира и понатаму да се труди, побара поддршка од претседателот во оваа област и ги пренесе личните поздрави на чешкиот претседател Земан. На крај му посака успех и среќа на претседателот, на неговата земја и народ.

Претседателот Ѓорге Иванов во неговиот одговор му посака срдечно добредојде на амбасадорот Томан во Македонија и му посака успех во извршувањето на неговата функција, ги истакна пријателските односи на двете земји и особено ѝ се заблагодари на Чешка за трајната поддршка на напорите на Македонија за интеграција во ЕУ и НАТО. Ја потенцираше и пофали чешката помош и поддршка при решавањето на мигрантската криза. На крај побара да му ги пренесе неговите срдечни поздрави на претседателот Земан, кого го смета за пријател и со кој воспоставил исклучителна и продуктивна соработка.


Заедно со Раководителот на дипломатското претставништво на предавањето на акредитивните писма учествуваа и неговата сопруга Радка Томанова, заменик амбасадорот Јосеф Брож и конзулот Јан Коуржил.

 

17. 10. 2017 předal VZÚ Skopje, Miroslav Toman, pověřovací listiny do rukou prezidenta Makedonie

17. 10. 2017 předal VZÚ Skopje, Miroslav Toman, pověřovací listiny do rukou prezidenta Makedonie

VV M.Toman Ivanov

VV M.Toman Ivanov

 

VV M.Toman Ivanov 2

VV M.Toman Ivanov 2

VV M.Toman Ivanov 3

VV M.Toman Ivanov 3

 

VV M.Toman

VV M.Toman

VV M.Toman 2

VV M.Toman 2