македонски  english  česky 

понатамошно барање
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Прием по повод државниот празник на Република Чешка

Амбасадата на Република Чешка во Република Македонија Денот на основање на независната чехословачка држава 28. октомври 1918 се потсети на 18. октомври 2016 со свечен прием во галерискиот простор на НЛБ банка во центар на главниот град Скопје.
Освен низа други значајни македонски гости и претставници на дипломатскиот кор на приемот присуствуваше и Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, заменик претседател на влада за европски прашања Арбер Адеми и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

 

Меѓу значајните гости присутни беа и познатиот режисер Јиржи Свобода, драматургот Марча Арихтева и продуцентот Виктор Криштоф, кои во рамките на истовремениот тековен меѓународен филмски фестивал „Богородичен покров“ ги претставиле своите филмови „Јан Хус“ и „ Кирил и Методиј - Словенски Апостоли“.

Амбасадорот Мирослав Рамеш во својот говор потсети на повеќе од илјадагодишна традиција на чешката државност, најзначајните личности на чешката историја, духовна, културна и јазична блискост на нашите народи и нивна долгогодишна историска врска. Истотака ја спомена повеќе од дваесетгодишната соработка на двете земји во многу области и наша поддршка за зачленување на Македонија во ЕУ и НАТО.

Повеќе од 200 гости имаа прилика да ги вкусат и традиционалните чешки специјалитети и да ја разгледаат изложбата „Големите Чеси со мали очи“ и работата на македонските учесници на Меѓународната детска ликовна изложба Лидице.

1/2016

1/2016

2 / 2016

2 / 2016

3 / 2016

3 / 2016

 

4 / 2016

4 / 2016

5 / 2016

5 / 2016

 

6 / 2016

6 / 2016

7 / 2016

7 / 2016

 

8 / 2016

8 / 2016

9 / 2016

9 / 2016

 

10 / 2016

10 / 2016

11 / 2016

11 / 2016

 

12 / 2016

12 / 2016

13 / 2016

13 / 2016

 

14 / 2016

14 / 2016

15 / 2016

15 / 2016

 

16 / 2016

16 / 2016

17 / 2016

17 / 2016

 

18 / 2016

18 / 2016

19 2016

19 2016

 

20 / 2016

20 / 2016

21 / 2016

21 / 2016

 

22 / 2016

22 / 2016

23 / 2016

23 / 2016