македонски  english  česky 

понатамошно барање
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Министерот за одбрана Лубомир Метнар ја посети Северна Македонија

Во деновите  11-12 мај 2021 година, министерот за одбрана на Република Чешка, Лубомир Метнар, ја посети Република Северна Македонија. Од македонска страна тој се состана со претседателот на државата, претседателот на парламентот, како и со министерот за одбрана и министерката за внатрешни работи. За време на посетата, тој исто така потпиша Меморандум за соработка за модернизација на хеликоптери од страна на чешката полудржавна компанија ЛОМ Прага.
 

На прес-конференција, министерот Метнар ја сумираше неговата посета вака: „Северна Македонија е многу важен партнер за Чешка. Минатата година успешно беше завршен процесот на нејзино пристапување во НАТО, а ние исто така го поддржуваме пристапувањето на земјата во Европската унија “.

Една од главните точки на посетата беше потпишувањето на Меморандум за соработка за модернизација на 4 хеликоптери сопственост на македонското Министерство за одбрана и внатрешни работи. Меморандумот го потпишаа сите тројца министри од надлежните министерства, односно министерот Метнар и од македонска страна министерката за одбрана Шекеринска, министерот за внатрешни работи Спасовски. Министерот се состана и со претседателот Стево Пендаровски, со претседателот на парламентот Талат Џафери и со претседателот на Комитетот за безбедност Миле Талевски.

3 MINISTRI

3 MINISTRI

dhaferi-metnar-1

dhaferi-metnar-1

 

ŠEKERINSKA + METNÁR

ŠEKERINSKA + METNÁR

Mentar + Pendarovski

Mentar + Pendarovski

 

metnar+pendarovski 2

metnar+pendarovski 2