македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: Josef Brož
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Доделување на стипендии за студирање во Република Чешка

На 5 јуни 2018 година, во просториите на амбасадата, амбасадорот Мирослав Томан ја додели одлуката за доделување стипендиите од Министерството за образование, млади и спорт на следниве студенти:
Марија Бошкова – студии на факултет за архитектура,
Теодор Делов – студии на факултет за информатика


 

Околу 40 пријавени кандидати заинтересирани за студирање во Република Чешка, како и во претходните години, избрани се 4 кандидати за студирање на чешки јазик. Прво  една година ќе завршат настава по чешки јазик во центарот за јазична подготовка на Карловиот Универзитет во Подебради, а потоа ќе мора да положат приемен испит на избраниот универзитет.

Секој ќе добие стипендија во износ од 14.000 чешки круни месечно за време на нивните студии во Чешката Република.  Министерството за образование, млади и спорт за секоја учебна година за нивно образование ќе потроши вкупно 560.000 чешки круни.