македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: NA
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Оддавање почит на споменикот на Роберт Гајдик

На ден 14.1.2020 амбасадорот Мирослав Томан положи цвеќе на споменикот на чехословачкиот граѓанин Роберт Гајдик, кој во текот на Втората светска војна се приклучил на антифашистичкиот отпор и бил егзекутиран  во 1942 година.

На церемонијата присуствуваа и претставници од Амбасадата на Република Чешка во Белград аташеи за воени прашања, полковник Томаш Даниел и водник Мирослав Били, членови на локалното здружение „Роберт Гајдик“ и претставници од Општина Центар вклучувајќи го и градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ.

Роберт Гајдик во Македонија има статус на народен херој, каде од 1977 година е поставен негов споменик и има истоимено граѓанско здружение.

Uctění památky Roberta Gajdíka 2

Uctění památky Roberta Gajdíka 2

Uctění památky Roberta Gajdíka 3

Uctění památky Roberta Gajdíka 3

 

Uctění památky Roberta Gajdíka 4

Uctění památky Roberta Gajdíka 4