македонски  english  česky 

понатамошно барање
na_celou_sirku
Photo: Ohridske leto
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Уникатен концерт на 4 пијана на фестивалот ,,Охридско лето“

На 25 август 2020 година, во Охрид се одржа исклучителен културен настан. Како дел од 60-годишнината на фестивалот „Охридско лето“ 4 чешки пијанисти (Ема Једличка-Гогова, Лукаш Клански, Хелена Веисер, Сара Медкова) ја свиреа музиката на Јохан Себастијан Бах на чешките пијана ПЕТРОФ во придружба на камерниот оркестар „Чешки виртуози“. Овој специјален концерт можеше да се организира само благодарение на дарежливоста на чешката компанија ПЕТРОФ, една од најистакнатите производители на пијанa во светот и една од ретките кои сè уште работат во Европа. Во текот на своите 156 години историја, оваа семејна компанија произвела повеќе од 632 000 парчиња и многу од нив беа извезени дури и во поранешна Југославија а особено во Македонија. 4-те пијана беа изработени и испорачани специјално за оваа пригода и по концертот беа пренесени во „Пијано центар“ во Скопје.
 

Ohridske leto

Ohridske leto

Ohridske leto

Ohridske leto

 

Ohridske leto

Ohridske leto