česky  english  türkçe 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

2022: Ekonomika v regionu Marmarského moře

Turecko se v roce 2022 dostalo na 20. místo v žebříčku světových ekonomik. Podle předběžných údajů IMF (Mezinárodního měnového fondu) v roce 2022 dosáhl celkový objem tureckého HDP 853 mld. USD. Na této částce se z více než třetiny podílela Istanbulská provincie, kde firmy navyšovaly v loňském roce objem vývozu i dovozu a podílely se na téměř polovině zahraničního obchodu Turecka. Marmarský region je svým průmyslovým zaměřením ekonomickým motorem Turecka. Příhodná geografická poloha z něj navíc dělá hub pro mezinárodní obchod.

Istanbulská ekonomika hraje vedoucí roli v růstu a rozvoji tureckého hospodářství a podílí se ze 30,4% na tureckém HDP. Objem tržeb zde několikanásobně převyšuje ostatní turecké provincie a Istanbul je jak hnací hospodářskou silou, tak tradičně i centrem mezinárodního obchodu. Celá oblast kolem Marmarského moře se navíc vyznačuje silným proexportním zaměřením. Z dat z konce loňského roku, dle zpravodajského portálu Dünya, vyplývá, že samotný Istanbul se podílel 48,8 % (123,5 mld. USD) na celkovém exportu Turecka. V období leden-říjen 2022 se vývoz zvýšil o 17 % a dovoz vzrostl o 30,3 %, ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021.

Na istanbulském exportu v roce 2022 dominoval chemický průmysl, částkou 17,66 mld. USD, následovaný vývozem konfekce a oděvů s podílem 14,72 mld. USD. Ocelářský průmysl vykázal 10,2 mld. USD, export surových železných a neželezných kovů 7,8 mld. USD. Mezi významné exporty patří i elektrotechnika se 7,7 mld. USD.

V navyšování objemu mezinárodního obchodu je úspěšná i sousední provincie Kocaeli. Ta je se svými 14 industriálními zónami a 33 obchodními přístavy na 3. místě celkového tureckého exportu. Na počátku tohoto roku Anadolu Agency informovala, že se vývoz z Kocaeli za poslední 4 roky navýšil o 34,6 %. V meziročním srovnání to pak byl na konci roku 2022 nárůst o 13%. Objem vývozu firem působících v tomto průmyslovém regionu (dle dat TurkStat) dosáhl 22,91 mld. USD, zatímco dovoz vzrostl o 12,2 % na 36,44 mld. USD. Mezi hlavní země, do kterých firmy z Kocaeli vyváží, patří především státy EU (zejm. Německo, Nizozemí) a Velká Británie.  V importu pak produkty a kapitál z EU, Ruska a Číny. Producenti v automobilovém a chemickém průmyslu zajišťovali více jak polovinu celkového exportu provincie. Zbývající část vyplnil především ocelářský průmysl, export železných a neželezných kovů, a elektrotechnický průmysl.

Další z ekonomicky silných provincií, která se v oblasti Marmarského moře nachází, je Bursa. Právě zde byly na počátku 19. století za pomoci evropských investorů budovány první továrny. Dle údajů TÜiK (Turecký statistický úřad)  je dnes provincie Bursa v celkovém tureckém exportu na 4. místě. Zde vývoz v porovnání s rokem 2021 narostl o 6,1%, na 16,16 mld. USD. Z Bursy se vyváželo do 195 zemí, autonomních oblastí a svobodných zón. V porovnání s tím dovoz narostl z 8,5 mld. v roce 2021 na 10,18 mld. USD v roce 2022. V sektorech zahraničního obchodu zde jednoznačně převažuje výroba automobilů a automobilových součástek, následovaný vývozem látek, textilií a obráběcích strojů.

Provincie Tekirdağ a přilehlé Edirne, vždy těžily ze své strategické polohy a dnes slouží především jako logistická centra pro Evropu. Aktuálně se v nich budují další průmyslové zóny.

Na vlně růstu je rovněž černomořská oblast. Tam mezi nejvýznamnější provincie patří Trabzon a také Samsun, kde například i Hospodářské komora ČR navázala spolupráci v rámci projektu Turkey-EU Business Dialogue.

Turecko nabízí mnoho příležitostí českým podnikatelům. Při obnově oblastí v jižní části země, které byly v únoru 2023 poškozeny silným zemětřesením, se uplatní i čeští specialisté v oblasti ICT a smart cities. Lze očekávat, že v roce 2023 celkový objem obchodní výměny mezi ČR a Tureckem překročí hranici 5 mld. USD.

 

Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, Generální konzulát ČR v Istanbulu

René Daněk, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Istanbulu