česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Moderna Museet
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

TOYEN a český surrealismus v Moderna Museet

Prestižní stánek moderní kultury ve Stockholmu Moderna Museet ožil v úterý 31. července 2018 českým surrealismem. Odbornou diskusi na téma „QUEER a jeho odkaz v českém surrealismu – TOYEN“ vedli historikové umění Ladislav Zikmund - Lender a Rado Ištok pod moderátorským vedením Carloty Mir. Večer vyvrcholil inaugurací výstavy surrealismu, jejíž součástí byla i tvorba Toyen.

Toyen byla jednou ze zakladatelek skupiny českých surrealistů, se svými "queer" kresbami se původně česká malířka stále častěji objevuje jako klíčová postava tohoto celosvětového proudu. Toyen se narodila na Smíchově jako Marie Čermínová, podobně jako např. Marlene Dietrich, slavná herečka a zpěvačka, popírala tradiční ženskou roli, oblékala se jako muž, ostříhaná nakrátko a mluvila o sobě v mužském rodě. Pseudonym Toyen pro ní pravděpodobně vymyslel Jaroslav Seifert, významný český básník, spisovatel, novinář, jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu.  Nikdo však spolehlivě nevysvětlil, ani Seifert, co to vlastně znamená.

Akci, která se symbolicky konala na okraj Stockholm Europride 2018, přihlížel zaplněný kinosál muzea a uskutečnila se v úzké spolupráci Českého centra Stockholm, Moderna Museet Stockholm a Velvyslanectví ČR ve Stockholmu.

diskusni panel

diskusni panel

diskusni panel

diskusni panel