česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Česká centra
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Venkovní výstava Zátopek při příležitosti 100. výročí narození

Velvyslanectví ČR ve Stockholmu  ve spolupráci s Českým centrem ve Stockholmu uspořádalo při příležitosti jubilejního výročí narození manželů Zátopkových venkovní výstavu na plotě velvyslanectví.

Zahájení výstavy proběhlo 19. září 2022, tedy přesně v den 100. výročí od narození nejen Emila, ale také jeho ženy Dany Zátopkové; za účasti velvyslankyně Anity Grmelové a ředitele Českého centra Michala Brennera.

Kniha, z níž výstava vychází, pojednává o životě olympijského běžce Emila Zátopka jedinečnou formou komiksového románu. Komiksové pojetí důležitých momentů běžce Emila Zátopka a jeho ženy Dany je výsledkem spolupráce dvou výjimečných umělců, zpěváka, skladatele a výtvarníka Jaromíra 99 a česko-amerického spisovatele, překladatele a dokumentaristy Jana Nováka. Kniha o Zátopkovi byla vydána Českým olympijským výborem společně s nakladatelstvími Argo a Paseka.

Výstava je umístěna na plotě ZÚ do 26. listopadu, kdy proběhne další ročník tzv. Velvet Run k připomenutí Sametové revoluce. Zúčastnit se této sportovní akce je další možností vzdát hold této významné sportovní a morálně pozitivní osobnosti našich dějin aktivní formou účasti na běžeckém závodě. Bude možné si zvolit tři různě dlouhé trasy dle sportovní úrovně každého jednotlivce.

Zátopka si tento podzim připomeneme také projekcí stejnojmenného filmu 25. listopadu ve stockholmském kině Zita.

přílohy

Otevření výstavy na plotě velvyslanectví 523 KB JPG (Obrázek / Fotka) 21.9.2022

Otevření výstavy na plotě velvyslanectví 303 KB JPG (Obrázek / Fotka) 21.9.2022