česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Profimédia, ilustrační fotografie
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Senátu Parlamentu ČR – září 2022

(Archivní článek, platnost skončena 30.11.2022.)

Z rozhodnutí prezidenta republiky proběhnou v pátek 23. září a v sobotu 24. září 2022 volby do 1/3 Senátu Parlametnu ČR. Hlasování do Senátu bude probíhat pouze ve volebních obvodech na území České republiky, na zastupitelském úřadě ČR ve Stockholmu hlasování probíhat nebude.
 

Dne 14. srpna (v neděli) končí podle ustanovení  § 6, odst. 5 písm. a) zákona č. 247/1995 Sb., lhůta pro předání nebo doručení písemné žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem.

K tomuto datu musí být zastupitelskému úřadu ve Stockholmu doručena nebo předána písemná žádost voliče o zápis do zvláštního seznamu voličů, doložená originálem, popř. ověřenou kopií dokladů, potvrzujících jeho totožnost, státní občanství České republiky a bydliště v územním obvodu, který tvoří zvláštní volební okrsek ZÚ, kde má být osoba do zvláštního seznamu voličů zapsána.

Žádost, podanou v uvedené lhůtě prostřednictvím e-mailu je možné uznat v případě, že ji volič doloží originálem, popř. ověřenou kopií shora uvedených dokladů, a to do doby uzavření zvláštního seznamu voličů.

Zájemci o zápis do zvláštního seznamu voličů mohou kontaktovat  Velvyslanectví ČR ve Stockholmu: v pracovní době konzulární oddělení Velvyslanectví ČR ve Stockholmu na tel: 08-4404 212 a mimo pracovní dobu diplomatickou službu na telefon: 070 325 51 56, a nejdéle do neděle 14. srpna 2022 požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů při splnění výše uvedených podmínek.

Upřesňující informace k volbám do Senátu:

Volby se uskuteční ve volebních obvodech č. 1 Karlovy Vary, č. 4 Most, č. 7 Plzeň-město, č. 10 Český Krumlov, č. 13 Tábor, č. 16 Beroun, č. 19 Praha 11, č. 22 Praha 10, č. 25 Praha 6, č. 28 Mělník, č. 31 Ústí nad Labem, č. 34 Liberec, č. 37 Jičín, č. 40 Kutná Hora, č. 43 Pardubice, č. 46 Ústí nad Orlicí, č. 49 Blansko, č. 52 Jihlava, č. 55 Brno-město, č. 58 Brno-město, č. 61 Olomouc, č. 64 Bruntál, č. 67 Nový Jičín, č. 70 Ostrava-město, č. 73 Frýdek-Místek, č. 76 Kroměříž a č. 79 Hodonín.

Volební zákon nepřipouští při volbách do Senátu hlasování v zahraničí. Voliči registrovaní ve zvláštním seznamu voličů vedeným zastupitelským úřadem ve Stockholmu  mohou při volbách hlasovat na voličský průkaz vydaný zastupitelským úřadem. Na voličský průkaz mohou voliči hlasovat pouze na území České republiky, a to v jakémkoli volebním okrsku, spadajícím do volebního obvodu, kde jsou volby vyhlášeny.

O vydání voličského průkazu je možné požádat podáním v listinné podobě, opatřeným úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě, zaslaným prostřednictvím datové schránky, doručeným nejpozději 16. září 2022 nebo osobně do  21. září 2022 do 16.00 hodin.

V místě svého trvalého pobytu v ČR může hlasovat též volič, který požádal o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů, vedeného zastupitelským úřadem ve Stockholmu a tuto skutečnost doloží potvrzením tohoto zastupitelského úřadu přede dnem voleb obecnímu úřadu, v jehož územním obvodu je přihlášen k trvalému pobytu, nebo okrskové volební komisi v den voleb. Okrsková volební komise na základě tohoto potvrzení dopíše voliče do výpisu ze stálého seznamu voličů a umožní mu hlasovat.