english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jiří Dienstbier 20.4.1937 - 8.1.2011

Senát Parlamentu české republiky s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 8.ledna 2011 zemřel po těžké nemoci ve věku 73 let novinář, signatář a mluvčí Charty 77' politický vězeň, první ministr zahraničních věcí znovu svobodného československého státu.

Senát Parlamentu české republiky s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 8.ledna 2011 zemřel po těžké nemoci ve věku 73 let novinář, signatář a mluvčí Charty 77' politický vězeň, první ministr zahraničních věcí znovu svobodného československého státu senátor Jiří Dienstbier.


Odešel vzdělaný, otevřený a statečný člověk, který se nebál hájit pravdu proti přesile moci. Významně se tak zasloužil o návrat demokracie do československé společnosti a o obnovu respektovaného postavení našeho státu v mezinárodním společenství.
Jiří Dienstbier se narodil 20. dubna 1937 v Kladně. Vystudoval filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. Jako zahraniční zpravodaj Československého rozhlasu patřil k první vlně otevřenějšího novinářství. V srpnu 1968 se podílel na vysílání proti okupantům. Od počátku normalizace se aktivně postavil proti tehdejší moci. Patřil mezi první signatáře Charty 77 a dvakrát byl jejím mluvčím. Spoluzaložil Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných a za činnost v něm byl odsouzen na tři roky do vězení. Byl předsedou redakční rady samizdatových Lidových novin, mluvčím občanského fóra a od 10.prosince 1989 místopředsedou československé vlády a ministrem zahraničních věcí.
V roce 2008 byl zvolen senátorem ve volebním obvodu 30 (Kladno a Praha-západ). V postední době stál Jiří Dienstbier v čele senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Senátorský sbor bude na něho vzpomínat jako na erudovaného kolegu a především vzácného člověka s moudrým nadhledem.

Jiří Dienstbier byl nositeIem české medaiIe za zásluhy 1. stupně, francouzského řádu Čestné legie, německého Velkokříže za zásluhy s hvězdou a šerpou, medaile prezidenta ltalské repubIiky a řady dalších vyznamenání.

Zpráva Senátu PČR

 

 

přílohy

JD 504 KB PDF (Acrobat dokument) 2.2.2011