english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Setkání podnikatelů v Sydney 1.10.2015

Konzulát Sydney, zahraniční kancelář CzechTrade Sydney a Česko-australská obchodní komora zorganizovali společně dne 1. 10. 2015 další setkání s česko-australskou business komunitou v Sydney. Mezi cca 35 účastníky setkání byli jak zájemci o dovoz českého zboží do Austrálie, tak i čeští podnikatelé, kteří již české výrobky do Austrálie dováží.

Na setkání se přítomným představila nová pracovnice Konzulátu Sydney paní Michaela Jeřábková, která stručně pohovořila o možnostech podpory českých firem v zahraničí v rámci nové strategie ekonomické diplomacie. Vedoucí ZK CzechTrade v Sydney pan Vojtěch Helikar poté prezentoval nabídku CzechTradu pro české podnikatele, přičemž oba zdůraznili synergii ve vzájemné podpoře a spolupráci zastupitelského úřadu a zahraniční kanceláře CzechTrade.

V rámci programu setkání vystoupili s prezentací zástupci firmy Kitl Australia Monika a Martin Broučkovi, kteří zorganizovali i ochutnávku tradičních bylinných sirupů firmy Kitl, s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Kitl Australia je výhradním dovozce sirupů Kitl na australském trhu.

Manželé Broučkovi seznámili přítomné jak se svým úspěšným vstupem na australský trh, tak i s dalšími plány na rozvoj firmy a mimo jiné zdůraznili, že jim při rozšiřování distribuční sítě v Austrálii pomůže i nedávná účast na veletrhu Fine Food v Sydney, kterou spolufinancovalo i MZV ČR, MZe ČR a CzechTrade v rámci projektu ekonomické diplomacie.

S druhou prezentací vystoupil na setkání pan Vojtěch Vorel, který se rozhodl vyvážet do Austrálie ručně vyráběné tradiční české hračky. Pan Vorel seznámil přítomné s úskalími, které tento podnikatelský záměr obnáší, a to zejména v souvislosti s omezeními na dovoz dřevěných výrobků do Austrálie a také proto, že na dovoz do Austrálie nestačí certifikace EU, ale je nutné absolvovat i proceduru certifikace pro Austrálii, přičemž pro všechny dovážené výrobky zvlášť. I přes tato úskalí by první dodávka českých hraček měla do Austrálie dorazit v lednu 2016.

K Sydney, CzechTrade Sydney i Česko-australská obchodní komora plánují v akcích podobného typu pokračovat i v roce 2016.

Michaela Jeřábkova a Vojtěch Helikar

Michaela Jeřábkova a Vojtěch Helikar

Vojtech Vorel - Happy Go Ducky

Vojtech Vorel - Happy Go Ducky

M. and M. Broucek - Kitl Australia

M. and M. Broucek - Kitl Australia