česky  english  eesti keel 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

POZOR - do 11.5. - povinnost občanů ČR vyplnit formulář pro sčítání lidu, domů a bytů

Po 10 letech proběhne další sčítání, které se týká i českých občanů žijících v zahraničí, pokud pobyt na území ČR před svým odjezdem neukončili. Rozhodujícím okamžikem je půlnoc z 26. na 27.3. 2021. Elektronický formulář je možné vyplnit v období od 27.3. do 11.5.

Na území dnešní České republiky se sčítá již od roku 1869 a tradice sběru co nejpřesnějších a především nejúplnějších dat po 10 letech pokračuje i letos.

 

Koho se sčítání týká?

Povinnost sečíst se mají všichni občané s trvalým pobytem v ČR, tedy i ti čeští občané, kteří sice v rozhodném okamžiku (půlnoc z 26. na 27. března 2021) žijí v zahraničí, ale pobyt na území ČR před svým odjezdem neukončili.

 

Jak bude sčítání ze zahraničí probíhat?

Sčítací formuláře je možné vyplnit prostřednictvím internetu na webu Českého statistického úřadu nebo v mobilní aplikaci, kterou lze nalézt v Google Play i App Store pod názvem "Sčítání21". K přihlášení použijte číslo Vašeho osobního dokladu (občanského průkazu nebo cestovního pasu) a datum narození. Použít můžete i elektronickou identitu (eidentita.cz) nebo datovou schránku fyzické osoby. Dále postupujte dle uvedených pokynů.

 

Kdy můžete sčítací formulář vyplnit?

Kdykoliv od 27. března do 11. května 2021. Pokud nebudete mít možnost se sečíst sami, může za Vás formulář vyplnit jiný člen Vaší domácnosti, kterému sdělíte potřebné údaje. Vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost zabere asi 10 minut a druhé části zhruba 5 minut za jednu osobu.

 

Kde naleznete podrobnější informace?

Na www.scitani.cz nebo na informační lince +420 274 056 789, příp. od 12.3. i na lince +420 840 30 40 50.

 

Dovětek: na oficiálním logu "Sčítání 2021" je uvedeno "Bezpečně. Online. Raz dva." Přestože se jedná o povinnost, Český statistický úřad, který sčítání zajišťuje, na svých stránkách předem děkuje Vám všem, kteří se ho zúčastníte.