česky  english  eesti keel 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volba prezidenta České republiky v lednu 2023

Předseda Senátu PČR vyhlásil volbu prezidenta republiky a stanovil dny jejího konání na pátek 13. ledna a sobotu 14. ledna 2023. Případné druhé kolo volby by proběhlo v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna 2023.

Volby prezidenta republiky probíhají v souladu se zákonem č. 275/2012 Sb. o volbě prezidenta republiky ve volebních okrscích v ČR a taktéž ve zvláštních volebních okrscích v zahraničí. Místem konání voleb v zahraničí je zpravidla zastupitelský úřad ČR, v případě Estonska bude volební místnost otevřena přímo na Velvyslanectví ČR v ulici Lahe 4.

V zahraničí, ve zvláštním volebním okrsku, je možno volit v případě, že je volič zapsán ve zvláštním volebním seznamu (vedeném zastupitelským úřadem ČR). Dovolujeme si proto upozornit české občany žijící v Estonsku, že se mohou na zvláštní volební seznam zapisovat již nyní, doba pro zápis končí 4. prosince 2022. Pro zápis je třeba kromě dokladu totožnosti ČR a vyplněné žádosti (tu občan obdrží na požádání) předložit i dokument prokazující rezidenci v Estonsku (např. estonský občanský průkaz, nájemní či pracovní smlouva, apod).

Druhou možností je volit na voličský průkaz. O vydání voličského průkazu je nutno požádat v místě, kde je volič podle svého trvalého bydliště zapsán ve volebním obvodu/okrsku. Naopak voliči zapsaní ve zvláštním volebním seznamu vedeném na zastupitelském úřadě, pokud chtějí volit v ČR, musí ve stanovených lhůtách (viz dále) požádat o vydání voličského průkazu, nebo o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Potvrzení o vyškrtnutí se pak buď zasílá na úřad, v jehož obvodu je volební okrsek v ČR (dle místa trvalého bydliště), nebo se předkládá přímo volební komisi v den voleb.

Důležité lhůty týkající se konání voleb prezidenta republiky:

  • od vyhlášení voleb je možné žádat o zápis do zvláštního seznamu voličů (vedeného na ZÚ); voliči v tomto seznamu zapsaní mohou od téže doby žádat o vydání voličského průkazu.
  • 40 dní před konáním I. kola voleb (tedy 4. 12. 2022) končí lhůta pro předání nebo doručení žádostí o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného na ZÚ.
  • 15 dnů před konáním I. kola voleb (tedy 29. 12. 2022) začíná lhůta pro předávání voličských průkazů osobám, které o ně požádaly.
  • 7 dnů před konáním I. kola voleb (tedy 6. 01. 2023) končí lhůta pro doručení písemných žádosti o vydání voličského průkazu.
  • 2 dny před konáním I. kola voleb (tedy 11. 01. 2023) končí lhůta pro osobní doručení žádosti o vydání voličského průkazu.
  • pokud se bude konat i druhé kolo voleb: 7 dnů před konáním II. kola voleb (tedy 20. 01. 2023) končí lhůta pro doručení písemných žádosti o vydání voličského průkazu, 2 dny před konáním II. kola voleb (tedy 25. 01. 2023) končí lhůta pro osobní doručení žádosti o vydání voličského průkazu.

Hlasování

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Volič obdrží hlasovací lístky až ve volební místnosti Velvyslanectví ČR v Tallinnu.

Hlasování na voličský průkaz

Volič, který nebydlí na území České republiky a voličský průkaz mu vydal zastupitelský nebo konzulární úřad České republiky na základě zápisu voliče do zvláštního seznamu voličů vedeném těmito úřady, může hlasovat v jakémkoli stálém volebním okrsku na území ČR. Stejně tak voličský průkaz vydaný obecním úřadem v ČR opravňuje voliče k hlasování v jakémkoli zvláštním volebním okrsku vytvořeném při zastupitelském nebo konzulárním úřadě České republiky v zahraničí. Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen po prokázání totožnosti a státního občanství ČR tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi.

Vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů, vedeném zastupitelským úřadem ČR v Tallinnu

V místě svého trvalého pobytu může hlasovat též volič, který požádal o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů, vedeného zastupitelským úřadem a tuto skutečnost doloží potvrzením tohoto zastupitelského úřadu přede dnem konání voleb obecnímu úřadu, v jehož územním obvodu je přihlášen k trvalému pobytu, nebo okrskové volební komisi v den voleb. Okrsková volební komise na základě tohoto potvrzení dopíše voliče do výpisu ze stálého seznamu voličů a umožní mu hlasovat.