česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Volby do Senátu Parlamentu ČR - září 2022

(Archivní článek, platnost skončena 30.10.2022 / 19:15.)

Prezident ČR vyhlásil volby do Senátu Parlamentu ČR na pátek 23. září 2022 a sobotu 24. září 2022. V případě konání 2. kola voleb se toto bude konat v pátek 30. září 2022 a v sobotu 1. října 2022.

Hlasování proběhne pouze ve volebních obvodech na území České republiky; na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí hlasování probíhat nebude.

Žádost o zapsání do zvláštního seznamu voličů je možné učinit do 14. srpna 2022 do 16:00.

Voliči zapsaní do zvláštního seznamu voličů vedeného velvyslanectvím ČR v Teheránu mohou požádat o vyškrtnutí z tohoto seznamu. Potvrzení o vyškrtnutí následně doloží přede dnem voleb obecnímu úřadu, v jehož územním obvodu je přihlášen k trvalému pobytu, nebo okrskové volební komisi v den voleb. Okrsková volební komise na základě tohoto potvrzení dopíše voliče do výpisu ze stálého seznamu voličů a umožní mu hlasovat.

V případě, že volič nepožaduje vyškrtnutí ze zvláštního seznamu vedeného velvyslanectvím ČR v Teheránu, může náš úřad požádat o vydání voličského průkazu, a to podáním:

 

1) písemně (v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě, zaslaným prostřednictvím datové schránky) do 16. září 2022 nebo

2) osobně do 21. září 2022 do 16 hod SEČ

 

Velvyslanectví ČR v Teheránu předá voličský průkaz nejdříve dne 8. září 2022 osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče, žádající o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

Volič může osobně požádat o vydání voličského průkazu také před druhým kolem voleb do Senátu.

Prezident republiky stejným rozhodnutím současně vyhlásil i volby do zastupitelstev obcí. Voliči nemohou ve volbách do zastupitelstev obcí hlasovat na velvyslanectví ČR v Teheránu, ani jim náš konzulát nevydá pro tyto volby voličský průkaz. Voliči, kteří jsou zapsání ve zvláštním seznamu voličů vedeného velvyslanectvím ČR v Teheránu, bude ve volbách umožněno hlasování, aniž by musel obecnímu úřadu v místě trvalého pobytu okrskové volební komisi předložit potvrzení o vyškrtnutí z tohoto zvláštního seznamu.

Bližší informace o volbách do Senátu Parlamentu ČR naleznete na webové stránce Ministerstva vnitra ČR.

Přílohy:

Volební obvody

Vyhlášení voleb do Senátu Parlamentu ČR.