english  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lea Gürtlerová (15.8.2022 - 20.12.2022)

Jmenuji se Lea Gürtlerová, je mi 22 let a momentálně studuji poslední ročník bakalářského studia na Universität Zurich ve Švýcarsku.

Lea Gürtlerová

Lea Gürtlerová

Jak ses dozvěděla o možnosti stáže?

O možnosti stáže jsem se dozvěděla z webových stránek Velvyslanectví ČR v Tel Avivu. Jelikož mě možnost poznat zastupitelský úřad (ZÚ) dlouhodobě zajímala, aktivně jsem tuto možnost vyhledávala.

Proč sis vybrala právě Velvyslanectví ČR v Tel Avivu?

Izrael a Tel Aviv jsou už delší dobou mé oblíbené destinace. Už v roce 2018 jsem využila mimořádný program „pracovní dovolená“, abych vycestovala do Izraele na svůj tehdejší „Gap Year“ před začátkem studia. V Tel Avivu jsem se učila hebrejsky a poznávala tamější jedinečnou kulturu. Od té doby jsem se vždy chtěla na delší dobu vrátit. Proto jsem propojila zájem o stáž na ZÚ s oblíbeným místem, ve kterém jsem se už částečně cítila doma.

Jak dlouho trvala tvoje stáž a co tě k ní motivovalo?

Na ZÚ jsem strávila okolo 4 měsíců. Jelikož se blížím ke konci svého bakalářského studia, přemýšlím nad dalšími kroky ve svém vzdělání. Mezinárodní vztahy a obecně studium politiologie a sociologie, jsou možné volby v mém nadcházejícím magistru. Abych měla lepší představu, jak by kariéra v tomto směru mohla vypadat, dávala stáž na ZÚ v Tel Avivu smysl.

S jakými činnostmi zastupitelského úřadu ses měla možnost seznámit?

Práce na ZÚ byla velmi pestrá. Směla jsem se podílet na úpravách webových stránek Velvyslanectví v Tel Avivu, psala jsem články o ekonomickém a sociálním vývoji Izraele a vypomáhala na konzulárních službách. Také mi bylo umožněno se zúčastnit pravidelných porad. Kromě práce v budově ZÚ jsem se zúčastnila pracovních cest na různé veletrhy, jako je například AgroMashov a Israfood.

V čem byla tato stáž pro Tebe přínosná?

Před stáží jsem měla velký respekt. Co mě ale velmi mile překvapilo byl týmový duch zaměstnanců a jejich laskavé chování vůči ostatním. Díky této stáži si mohu lépe představit, jakým směrem by se moje budoucnost mohla ubírat. Také jsem si díky stáži mohla vyzkoušet mé vlastní dovednosti, což mi určitě pomohlo se sebedůvěrou.

Co bys poradila ostatním, kteří uvažují o stáži v Izraeli?

Rozhodně bych zvážila délku stáže. Myslím si, že čím delší je, tím lepší. Při tom bych ale doporučila zvážit smysluplnost stáže. Pokud by byla delší než 3 měsíce, mohou se víza za opakované cestování z a zpět do Izraele prodražit. Určitě doporučuji dělat stáž na 100% bez jiných závazků, neboť se stážista tímto způsobem nejlépe zapojí do dění velvyslanectví. Dále bych doporučila hledat dostatečně brzo ubytování a nejlépe najít jedno v blízkosti ZÚ, neboť hromadná doprava v Tel Avivu není zrovna spolehlivá.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi životem v Evropě a v Izraeli?

Co je zajímavé na Tel Avivu je, že je to město blízkého východu s nádechem západu. Člověk si připadá v hodně případech jako cizinec, ale rychle si tu vytvoří (dle mého názoru) domov. Sice jsou Izraelci velmi hluční a ulice špinavé, ale i to má svým způsobem své kouzlo. Izraelci se mohou zdát nezdvořilí, člověk si však rychle uvědomí, že jsou prostě jen velmi upřímní. Vedle toho jsou to také lidé, kteří rádi pomůžou a se kterými se můžete rychle spřátelit.

Jak jsi vnímala zdejší bezpečnostní situaci?

Je to stálé téma a když trávím čas s izraelskými přáteli všímám si jejich ostražitosti. Například se při každém rámusu či řevu rychle ohlížejí, zda se nestal nějaký útok. Jinak se ale jako Evropanka v Izraeli cítím vždy velmi bezpečně. Například jsem se nikdy nebála procházet sama po večerech v ulicích města.

Líbil se ti Tel Aviv? Máš zde nějaká oblíbená místa?

K Tel Avivu mám opravdu blízko a za čas, který jsem tu strávila, jsem si k němu vytvořila mimořádný vztah. Co je speciální na Tel Avivu je jeho kavárnická kultura. Lidé žijící v Tel Avivu opravdu netráví moc času doma. Spíš si vezmou práci, počítač či knížku a vyrazí do kaváren a parků ve městě. Takže určitě mohu doporučit každou kavárnu v městské části Florentin, či procházky na Rothschildově bulváru. Procházka podél pláží samozřejmě také neuškodí. 

Měla jsi možnost procestovat Izrael? Která místa tě zaujala?

Jelikož jsem v Izraeli už byla vícekrát, soustředila jsem se tentokrát více na důkladnou integraci do života v Tel Avivu.

Doporučila bys tuto stáž i ostatním zájemcům?

Upřímně jsem v Tel Avivu na stáži prožila jedny z nejšťastnějších momentů svého života. Pro ujasnění karierních kroků do budoucna a pro jedinečný zážitek mohu stáž každému doporučit. Vedle toho je kolektiv na ZÚ velmi vstřícný, takže se stážista hned cítí jako doma.