česky  english  shqip 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: The Washington Post
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zemětřesení v Albánii dne 26. 11. 2019

(Archivní článek, platnost skončena 26.11.2021 / 20:15.)

V úterý 26. 11. 2019 v brzkých ranních hodinách proběhlo v oblasti Dürresu (Drač) a Tirany zemětřesení o síle 6,4 st. Richterovy škály. Doposud bylo potvrzeno 51 obětí na životech, téměř 2000 osob bylo zraněno, materiální škody se počítají v řádech miliard Kč.


 

Nejhorší situace je v oblasti provincie Dürres (Drač), zvláště pak v části samotného města Dürres a  v okolí města Thumane, kde došlo ke zřícení mnoha budov. Dle předběžných odhadů bylo zničeno cca 2 500 budov a více než 4 000 lidí zůstaly bez střechy nad hlavou (část z nich se přesunula do ubytovacích zařízení po celé zemi, někteří jsou u příbuzných, atp.). Vláda vyhlásila mimořádný stav pro hlavní město Tiranu a provincii Dürres.

Doprava i služby v zemi (kromě škol v postižené oblasti, ty zatím zůstávají uzavřeny) fungují normálně, silnice jsou otevřené. Při cestách do oblasti  Dürres – Thumane – Fushe Kruja doporučujeme dbát pokynů místních orgánů, neboť teprve probíhají prohlídky poškozených domů a případná další zřícení nelze vyloučit. Aktuální informace je možné nalézt na webových stánkách Ministerstva obrany http://www.mbrojtja.gov.al/

Zatím stále pokračují následné otřesy (dosud přes 1 300 otřesů), jejich intenzita však postupně slábne.Další vývoj nelze předvídat. Obecné informace o zemětřesení lze nalézt např. na webové stránce Geofyzikálního institutu (IGJEUM)  http://geo.edu.al/newweb/?gj=gj2

Doporučujeme sledovat i místní média (např. www.albaniannews.com (v angličtině), http://ata.gov.al/ (obdoba české ČTK), https://lapsi.al/, případně i komerční stanice - http://abcnews.al/, https://oranews.tv/, http://top-channel.tv/) a dodržovat pokyny orgánů v místě.

MZV ČR doporučuje cestovatelům registrovat se do databáze DROZD. V případě nutnosti volejte nouzovou linku zastupitelského úřadu ČR v Tiraně +355 68 409 0111.