česky  english  shqip 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Projekty transformační spolupráce 2020

V rámci Programu transformační spolupráce realizuje ambasáda ČR v Tiraně v roce 2020 dva projekty - jeden zaměřený na období komunismu a tranzice, druhý na média.

První z nich s názvem O tři dekády později: Vzpomínky a dialog z pohledu studentů, jehož realizátorem je nevládní organizace Albanian Institute for Political Studies (ISP), se zaměřuje na období komunismu (letos Albánie oslaví 30 let od pádu komunistického režimu). Doba komunismu je stále poměrně citlivým tématem, ISP proto vede dialog se studenty, aby v nich bylo posíleno demokratické smýšlení, a zároveň se snaží vyvolat veřejnou debatu na dané téma. Součástí projektu je i studentská soutěž v eseji, příprava publikace o letech 1945-1990 a udržování online knihovny. Projekt navazuje na podobný projekt Vzpomínky zprostředkované pamětí a dialogem s minulostí, který byl ve spolupráci s ISP realizován v roce 2019.

Druhý projekt patří do oblasti médií a nese název Nezávislost médií v době desinformací. Realizátorem projektu je Albanian Media Institute. Jedná se o velmi ambiciózní projekt, jehož cílem je studie na téma hlavních trendů a problémů souvisejících s desinformacemi a propagandou v současných albánských médiích. Jako případové studie budou vybrány „fake news“ a konspirační teorie, které se v médiích objevily na podzim 2019 po ničivém zemětřesení a v době pandemie koronaviru.