english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Nabídky 4 vládních dvouletých stipendií k výzkumným/ studijním pobytům na státních vysokých školách v České republice zahajované v akademickém roce 2016/2017.

(Archivní článek, platnost skončena 01.07.2016 / 12:00.)

Informace o těchto stipendiích naleznete níže, jakož i na webových stránkách MŠMT. Přihlášky zasílejte na adresu: Embassy of the Czech Republic, 2-16-14 Hiroo, Shibuya-ku, Tokyo 150-0012, Japan.  Lhůta pro podání přihlášek stanovena Velvyslanectvím České republiky v Japonsku je 20. března 2016.
 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (dále jen "ministerstvo") každoročně nabízí stipendia cizincům na základě bilaterálních mezivládních nebo resortních smluv sjednaných s řadou zemí. Stipendia jsou udělována žadatelům jmenovaným příslušnými orgány způsobilých zemí.

Stipendia tohoto typu jsou určena pro univerzitní / vysokoškolské studenty nebo absolventy a Ph.D. kandidáty (výjimečně i pro skupiny univerzitních výzkumníků / učitele), kteří se chtějí zúčastnit studijního nebo výzkumného pobytu na jedné z českých státních vysokých škol.  Délka stipendia se pohybuje zpravidla od 2 do 10 měsíců v závislosti na dohodě sjednané mezi českou vládou a zahraniční vládou, které určují také kategorie možných uchazečů.

Stipendisté ​​mohou být přijímáni k výzkumným pobytům (tj. buď navštěvovat non-univerzitní studijní obory podle vlastního výběru, nebo sledovat nezávislou výzkumnou činnost v závislosti na jejich kvalifikaci a preferencích), nebo pro studijní návštěvy, jestliže se zapíší do standardního studijního programu, uvedeném v mezivládní dohodě. Protože se jedná o kurzy, které v České republice nevedou k získání akademického titulu, hostitelské univerzity obvykle nevyžadují složení přijímacích zkoušek.

Podmínky pro připuštění a požadavky na jazyk výuky jsou stanoveny hostitelskými univerzitami, které rovněž vydávají rozhodnutí o tom, zda žadatel může být přijat v rámci stipendijního programu ministerstva.

Potenciálním žadatelům doporučujeme, aby kontaktovali zvolenou vysokou školu a požádali o zvací dopis od příslušného oddělení. I když tento dopis není povinnou přílohou k přihlášce, jeho předložení se doporučuje, protože to může zjednodušit a urychlit přijímací řízení. Žadatelé jsou žádáni, aby upozornili vybranou vysokou školu, že žádají o stipendium ministerstva v rámci mezinárodní dohody.

POSTUP

Obecně platí, že nominace a přihlášky musí být předloženy ministerstvu českým zastupitelským úřadem v příslušné zemi. Žádosti zaslané přímo ministerstvu jednotlivými žadateli nebudou zpracovány. Lhůta pro podání přihlášek stanovena Velvyslanectvím České republiky v Japonsku je 20. března 2016.

Každá složka uchazeče musí obsahovat 2 vyhotovené kompletně a čitelně vyplněné přihlášky (přihláška viz níže v příloze) a následující požadované přílohy, které jsou rovněž předloženy ve dvojím vyhotovení:

A. pro studijní / výzkumného pobytu do 30 dnů

  • životopis;
  • seznam publikací (pokud existuje).

B. pro studium / výzkumného pobytu delšího než 30 dnů

  • životopis;
  • seznam publikací (pokud existuje);
  • lékařské potvrzení (pouze u občanů zemí mimo EU / EHP);
  • dva doporučující dopisy od vysokoškolských pedagogů nebo zaměstnavatele;
  • fotokopie diplomu (pokud existuje);
  • certifikovaný přepis (y) záznamů.

Všechny tyto dokumenty musí být vyhotoveny nebo přeloženy do češtiny, angličtiny, francouzštiny nebo němčiny.

Zájemci o studium výtvarného umění a muzických umění jsou mimoto vyzváni přiložit ukázku své umělecké práce, například fotografie, videa / audio nahrávky hudebního vystoupení atd.

Neúplné složky a / nebo nedostatečně vyplněné přihlášky nebudou zahrnuty do výběrového řízení.

Pro podrobnější informace navštivte oficiální stránky MŠMT. (“EU and International Affairs, Scholarships, Scholarships for the Academic Year 2016/2017”).

Nebo použijte přímý link Scholarships for the Academic Year 2016/2017

 

přílohy

přihláška_application form 2016 201 KB DOC (Word dokument) 1.2.2016

Scholarship Application Form 2016 213 KB PDF (Acrobat dokument) 1.2.2016