english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Tokiu / Embassy of the Czech Republic in Tokyo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Letní paralympijské hry 2020 v Tokiu

Velvyslanectví České republiky v Japonsku se těší ze zahájení Letních paralympijských her Tokio 2020 a připravuje se na sledování výkonů českého paralympijského týmu.
 

Dne 24. srpna 2021 byly v hlavním městě Japonska Tokiu slavnostně zahájeny XVI. Letní paralympijské hry. Stejně tak jako Letní olympijské hry 2020 i tyto hry byly z důvodů pandemie koronaviru odloženy z loňského roku. Letní paralympijské hry budou probíhat až do 5. září 2021, a to na sportovištích nejenom v hlavním městě Tokiu, ale i na dalších místech Japonska.

Letní paralympijské hry se konají v Japonsku podruhé. Poprvé to bylo v roce 1964, kdy se v Japonsku konaly II. Letní paralympijské hry. Díky iniciativě Sira Ludwiga Guttmanna se historicky první ročník odehrál v roce 1960 v Římě a od té doby se Letní paralympijské hry konají pravidelně po Letních olympijských hrách.

Historicky zatím nejúspěšnějším parasportovcem České republiky je neodmyslitelně cyklista Jiří Ježek, který svou aktivní závodní kariéru ukončil v roce 2017. Na letních paralympijských hrách získal celkem 6 zlatých medailí a stal se tak zatím nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Zároveň je i šestinásobným mistrem světa. 

Na letošní paralympiádě bude Českou republiku reprezentovat celkem 28 parasportovců v osmi různých sportech, kterými jsou plavání, atletika, střelba, cyklistika, lukostřelba, jezdectví, stolní tenis a boccia.

Velvyslanectví České republiky v Tokiu se těší na sledování letošního dění paralympiády a na výkony našich parasportovců. Aktuální zpravodajství sledujte spolu s námi na našich sociálních sítích.