english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Návštěva města Susaki v prefektuře Kóči

Město, které hostí české olympijské sportovce připravující se na LOH 2020, zažilo další českou návštěvu. Šéfkuchař Velvyslanectví České republiky v Tokiu, pan Pavel Karpíšek, vedl v Susaki kurz vaření.
 

Šíření dobrého jména České republiky je možné různými způsoby. Mezi ty obzvlášť příjemné patří vedle hudebního a výtvarného umění i umění kulinářské. Jídlo sbližuje a díky vjemům snadno překonává jazykovou bariéru.  Ve dnech 12. – 14. 2. 2019 přivítal v Susaki starosta města, pan Kousaku Kusunose, a jeho náměstek, pan Koji Yokobatake, šéfkuchaře českého velvyslanectví pana Pavla Karpíška a tlumočnici paní Sarii Murakami. Nejednalo se zdaleka o prvního českého návštěvníka, neboť právě v Susaki se nachází tréninkové centrum českých olympijských reprezentantů v kanoistice, mezi které patří i sourozenci Fuksovi. Město nechalo pro sportovce vystavět nové bungalovy a loděnici a dalšími možnými prostředky se snaží zajistit co nejlepší podmínky pro přípravu na LOH 2020 v Tokiu. Sportovní zázemí si návštěvníci mohli prohlédnout za doprovodu pana Norihisa Kataty, zástupce ředitele Oddělení podpory projektů města Susaki.

Místní obyvatelé, kteří projevili zájem seznámit se s českou kuchyní, se mohli přihlásit do jednodenního kurzu vaření a vyzkoušet si přípravu české bramboračky, zbojnického závitku s rýží, bramboráků a jablečného závinu. Pozitivní ohlasy na celou akci nás ujistili o tom, že se podařilo ještě více upevnit zdejší vynikající česko-japonské vztahy. Reportáž z této události odvysílala Kochi TV ještě tentýž podvečer, což jen potvrzuje, jakou váhu zde celé akci přikládají. Záznam z televizních zpráv můžete shlédnout zde: https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20190214-00010001-kutvv-l39

Cílem zastupitelského úřadu je podobný scénář znovu zopakovat, na kurz přizvat také japonské odborníky, kteří se starají o stravu českých sportovců v tréninkovém centru v Susaki  a sdílet s nimi poznatky českých nutričních poradců pečujících o naše šampiony v České republice.

Hostitelé na oplátku seznámili šéfkuchaře s lokálními potravinářskými produkty, jakými jsou například sojová omáčka s juzu (nahořklý citrusový plod), med nebo rybí pochutiny. Společně také navštívili místní nožířství, které se pyšní dlouholetou tradicí a mistr nožíř si zde vyrábí svou vlastní ocel.

Fotografie z kurzu vaření a z tréninkového centra v Susaki si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Pan Kusunose Kousaku, starosta města Susaki a pan Pavel Karpíšek, šéfkuchař Velvyslanectví ČR v Japonsku

Pan Kusunose Kousaku, starosta města Susaki a pan Pavel Karpíšek, šéfkuchař Velvyslanectví ČR v Japonsku

přílohy

Děkovný dopis starosty města Susaki 155 KB JPG (Obrázek / Fotka) 21.2.2019

Galerie


Kurz vaření v Susaki únor 2019