english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: LCC
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká republika získala povolení vyvážet mléčné výrobky do Japonska

(Archivní článek, platnost skončena 29.02.2024.)

Česká republika dokončila schvalovací proces na vývoz mléka a mléčných produktů z ČR do Japonska. Vývozní povolení je v platnosti od 1. února 2021.

Česká republika úspěšně dokončila schvalovací proces, na základě kterého je možné vyvážet mléčné produkty z ČR do Japonska. Na základě novelizované legislativy Japonska z léta 2018 byla zavedena nová pravidla pro dovoz mléčných produktů ze zemí EU. Nové veterinární osvědčení, publikované na stránkách Státní veterinární správy, je v platnosti od 1. února 2021. Mléčné produkty pro lidskou spotřebu i krmné účely tak nyní mohou vyvážet všechny české mlékárny bez nutnosti registrace.

Jednání o podobě veterinárního a hygienického certifikátu vedla ČR, jak s japonským Ministerstvem zemědělství, tak Ministerstvem zdravotnictví. Nakonec se podařilo požadavky o obsahu a formě certifikátů obou úřadů sjednotit do jednoho výsledného veterinárního osvědčení.

Česká republika v minulosti vyvážela do Japonska velké množství sušeného mléka v hodnotě až 50 mil. Kč ročně (r. 2000), v menších objemech pak sušenou syrovátku a tavené sýry až do r. 2015.

Japonský mlékárenský sektor není schopen v důsledku neustálého poklesu počtu mléčných farem udržet krok s rostoucí poptávkou po mléčných výrobcích. Z důvodu klesající soběstačnosti se Japonsko stalo jedním z největších dovozců mléčných výrobků na světě. Například v roce 2020  bylo s 290 tis. tunami druhým největším světovým importérem sýrů. Pro japonský mlékárenský průmysl je obtížné být konkurenceschopný v čemkoli jiném než v čerstvých mléčných výrobcích.

Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, ZÚ Tokio