english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Japonští zemědělci sázejí na prémiové odrůdy

Od roku 1994 se počet registrovaných japonských odrůd ovoce, zeleniny, rýže a dalších plodin více než ztrojnásobil v důsledku orientace na odrůdy, které je možno prodat za vyšší ceny. V Japonsku bylo do září 2021 zaregistrováno 28 653 nových odrůd ovoce, zeleniny a dalších plodin, díky tomu jejich majitelé mají monopol na novou odrůdu na dobu 25 – 30 let výměnou za pravidelně odváděné poplatky.
 

Japonská zemědělská produkce od roku 1994, kdy dosáhla svého vrcholu, hodnotově poklesla. Místní vlády a zemědělská družstva proto začaly investovat do šlechtění, aby vyvinuly odolnější odrůdy s většími a chutnějšími plody.

Nejsevernější ostrov Hokkaidó dosáhl pokroku v pěstování melounů odolných vůči plísní, které mohou zničit jak chuť melounů, tak celou sklizeň. Prefektura Niigata, známá pěstováním nejznámější rýže Košihikari, zaregistrovala v roce 2018 novou odrůdu rezistentní vůči vysokým teplotám v letních měsících. Tu nyní prodává o 20 % dráž než Košihikari. Populární odrůdy mohou dokonce pomoci oživit celé zemědělské odvětví v regionu. Roční tržby z prodeje jahod Sky Berry loni přesáhly v přepočtu 300 mil Kč. Velká sladká jahoda je hlavní komoditou rostoucí zemědělské produkce v prefektuře Točigi nazývané Jahodové království, kde nadále místní zemědělci experimentují s přibližně 10 000 odrůdami ročně v naději, že objeví jedinečnou odrůdu.

Do nedávna byly nově registrované odrůdy chráněny pouze před domácími padělky. V dubnu 2021 přijala vláda novou legislativu, která omezuje vyvážení semen a sazenic registrovaných odrůd mimo území a zároveň vyzvala šlechtitele, aby své ovoce, zeleninu a další plodiny registrovali na mezinárodní úrovni.

Zpracovala: I. Leopoldová, zemědělská diplomatka