english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ČŠ Calgary
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České loutky nadchly malé Čechy i Kanaďany

Úspěšná autorka dětských knih, hudebnice (Zuby nehty), herečka a loutkoherečka Marka Míková navštívila v období od 15.- 23. dubna Kanadu.

V Torontu vystoupila pro českou nejmenší krajanskou komunitu v kostele sv. Václava v neděli 16.4. s loutkovým představením Kvak a Žbluňk. V pondělí 17. a ve středu 19.4. vystoupila v angličtině v torontské dětské knihovně se stejnými žabími kamarády. Každý den přišly dvě třídy pětiletých dětí (celkem asi 35) z nedaleké školy. Děti reagovaly skvěle na loutky i vtipné ale poučné příběhy, dokonce samy zpívaly. Na konci pokládaly i zvídavé dotazy. Na GK Toronto také představila autorka svou bohatou literární tvorbu zaměřenou na dětského čtenáře.

Marka Míková cestovala i do Calgary k početné české komunitě. Na sobotní českou školu si pro tři třídy různě starých dětí kromě Kvaka a Žbluňka připravila další loutky a příběhy dle svých knižních předloh: Roches a Bžunda a Kabát a kabelka.

Krajanské i kanadské dětské publikum reagovalo na loutky a poučné příběhy velmi hezky a spontánně. Turné jsme připravili ve spolupráci s Českou školou TGM v Chicagu a Czech Canadian Business Association v Calgary.

Galerie


Marka Míková v Kanadě