english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Toronto (Šárka Ponroy Vamberová)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kouzelný komiksový svět Lucie Lomové v Kanadě

Oblíbená a uznávaná autorka komiksů pro děti (Anča a Pepík) a dospělé zavítala na Komiksový festival do Toronta.

Během jejího pobytu GK Toronto uspořádal nejprve dílnu pro sobotní českou školu 29. dubna 2023. V úterý 2. května se přímo na konzulátu uskutečnila beseda a workshop s krajany a Lucie Lomová stručně představila svou dosavadní činnost, dětskou tvorbu i příběhy z jejích komiksů pro dospělé. Velký úspěch zaznamenalo čtení z komiksového deníku Každý den je nový.

Následně 3. května se konala další dílna tentokrát pro kanadskou veřejnost v Torontské ústřední knihovně.  Dílna svedla dohromady rozmanitou skupinu zájemců o komiks, byli v ní děti i senioři, studenti i pracující,  dokonce ukrajinští uprchlíci. Autorka se podělila o svůj způsob práce, hledání vhodného tématu i formy zpracování. Pak měli účastníci za úkol dokreslit strip na základě dvou panelů. Další zábavnou hrou bylo týmové vypracování jednoho stripu o čtyřech polích.

Lucie Lomová po Torontu cestovala ještě do Ottawy, kde 6. května měla opět dílnu pro děti z České školy, a do Montrealu. Tam představila v pondělí 8. května svou činnost studentům Université de Québec.  Turné paní Lomové bylo velmi vydařené, komiks je umělecká forma srozumitelná všem generacím a většinou není potřeba ani znalost jazyka. Humor v komiksu je univerzální.

Galerie


Turné Lucie Lomové